Художник космополит избра Димитровград за първата си изложба в България

контакти

Френският художник от арабски произход Аббас Бани Хасан избра Димитровград, за да представи първата си изложба в България. Тя бе открита снощи в изложбена зала „Асен Крайшников“, към Клуба на дейците на културата (КДК), където ще остане седмица-две.

Аббас Бани Хасан може да бъде наречен космополит, в пълния смисъл на тази дума. Той е роден в стария културен център Багдад, където е учил скулптура в Института за изящни изкуства. След това специализира в Софийската художествена академия. От България се отправя за Италия, за да се срещне с ренесансовото изкуство. Впоследствие отива във Франция, където започва да изгражда творческата си кариера. Има собствена галерия и студио във френския град Нант, участва и в много арт проекти…

Това е много успешен художник, истински служител на каузата на изкуството, заяви при откриването на изложбата творецът Гроздан Грозев. В нея са представени около 30 графики, като в момента авторът работи и с керамика.

Тази изложба е за моите български приятели, каквито имам много и най-вече в сферата на културата, заяви художникът. Очаква се след време експозицията да бъде представена и в други градове.

С Димитровград го свързва приятелството със скулптора Петър Панчев, с когото се запознават още в академията в София. Връща се след около 40 години, за да потърси Панчев, който от няколко години е в тежко състояние. Заздравява и други контакти, създава нови в Димитровград, например, като посещенията му понякога са по два пъти на година. И вече може да се приеме, че е станал част от културната общност.

Личностите и творците са различни, но културата е една и съща, защото обединява, казва Аббас Бани Хасан, запитан за разликата между Изтока, Балканите, Запада… Той експериментира с фотогравюра, разработва метод за рисуване върху необработена фотографска лента, усъвършенства уменията си в изкуството на гравирането…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук