Художник-декораторът Цанка Стоянова: Изкуството винаги ще се цени

Успехът идва с упоритост и влагане на свои идеи в надграждането на традицията

Изкуството винаги ще се цени и ще се предпочита от хората. Ние ги търсим и работим за тях. Малко по-скъпо става, когато трудът е ръчен, но именно тази изработка провокира интереса, защото всяко произведение е различно и уникално, казва художник-декораторът Цанка Стоянова.

Цанка е от Габрово, но от няколко години е в Димитровград. Твори в ателието на дърворезбаря Георги Георгиев, с който са заедно и в живота, и в работата. От 15 години тя се занимава с художествена обработка на дърво. В началото започва с пирографиране и рисуване на битови дървени сувенири, към частна фирма… Впоследствие решава да продължи сама, за да развие идеите си. Завършила е туризъм и маркетинг в Икономическия университет във Варна, но решава, че изкуството е нейното призвание.

Освен да рисува върху дърво и да пирографира, отскоро рисува и върху платна, предимно пейзажи от България. Член е на Регионалната занаятчийска камара – Хасково, както и секретар на сдружението на димитровградските дърворезбари „Свети Спиридон“, с председател Георги Георгиев.

Основно изработва, рисува и пирографира сувенири, картички от дърво, различни пана, бъклици, вечни календари, салфетници, дървени кутийки и др. Едно от нещата, с които се гордее, е табло с фигури в народни носии, подредени по фолклорни области.

Смея да твърдя, че таблото е единственото, подредено по този начин, с автентични рисунки на самите носии. Предизвикателство беше да потърся всички тези носии и да ги претворя в малки изделия. Едно от нещата, на които държа, е всичко да бъде ръчно пирографирано и рисувано, казва Цанка Стоянова.

Тя пише с пирографа, както аз пиша с химикала…, обяснява Георги. Трябва да има талант, но не може без упоритост, търпение, желание и практика, която при мен е близо 95%. В началото правех редове, изписвах всяка буква с молив, после повтарях бавно, с времето се свиква, допълва Цанка.

Георги дава уроци по дърворезба на Цанка, от време на време

Двамата се запознават през 2011 г. на занаятчийско изложение в Етъра и лека-полека, заживяват заедно. Приятно изненадана съм от Димитровград. Предпочитам по-малките населени места и градът ми хареса още при първото посещение. Може би, единственото, което ми липсва, е планината и малко по-ниските температури, споделя габровката.

Макар занаятите да замират, има интерес. Майсторите намаляват, но се увеличават и желаещите да се учат. Повечето обаче търсят по-лесни варианти, с използването на машини. Това кара мнозина да се отказват, защото трудно се пробива. Напоследък, все повече се ориентирам към персонализирани поръчки на клиенти, с тяхна идея за декорация, надпис, рисунка. Опитваме се да реагираме на търсенето, да бъдем гъвкави, упорити, да влагаме свои идеи и да надграждаме традицията, за да имаме успех, акцентира Цанка Стоянова.

Клиентите са различни. Купуват сувенири за подаръци, най-вече по празници. Сред тях са и много чужденци, предимно на изложения, каквито ще има от 20 до 23 май – традиционен пролетен панаир в Пловдив, както и на 29 и 30 май в Асеновград, за празника на града. Сувенири и пана за двете прояви Цанка Стоянова вече подготвя. Една от дарбите й е, че може да изготвя произведения, свързани с всяко конкретно място.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук