ХРИСТОС ПРЕДСКАЗВА ИСЛЯМА, СПОРЕД ЗАЛИЧЕНО ЕВАНГЕЛИЕ

контакти

Библия със заличено на Никейския събор евангелие се намира в Турция. Възрастта й е около 1500 години. Още с откриването й, според различни автори, тя предизвиква загриженост във Ватикана, тъй като в цензурираното Евангелие на Варнава, Христос нито е Божи син, нито разпънат на кръст, а пророк, възнесъл се жив на небето. Вместо него на разпятието приковали Юда Искариотски. Апостол Павел, пък е наричан самозванец.

VarnavaВарнава е един от учениците на Христос. Именувал се, първоначално, Йосиф или Йосия. Роден е в Кипър, син на богати родители – евреи от Левиевия род. Заедно с Павел, Варнава проповядвал божието слово в Мала Азия.

Книгата с евангелието му била открита още през 2000 г., но пазена в тайна в анкарския Етнографския музей.  Била от обработена кожа, с почернели от времето страници, а текстовете – написани в златно, на един от диалектите на арамейски – езикът, на който говорел и Христос. Според докладите на експертите, изследвали книгата,  става дума за оригинална Библия от преди 1500 години, с текстове, противоречащи на християнското учение. Такъв, освен споменатите, например, е и моментът в който Исус съобщава за идването на пророка Мохамед, основал исляма 700 години след Новата ера. Предсказано е също идването на последния ислямски месия, нещо което все още не се е случило.

Ватикана изразила загриженост във връзка с откриването на книгата и поискала от турските власти да допуснат изследване от нейни експерти. Светият престол, според твърдения, е заинтересуван Евангелието на Варнава да не добива широка популярност, заради шокиращите различия с каноничните евангелия на Матей, Марко, Лука и Йоан, на чиято основа е формирана Библията.  Те са одобрени от Първия вселенски събор в Некея през 325 г., докато други – като Евангелието на Варнава и Свитъците от Мъртво море са отхвърлени. В тази връзка, вероятно са и твърденията, че артефактът в Анкара, всъщност е фалшификат. Но така ли е? Преводи на книгата от арамейски на английски са правени още през 1907 година, а и Турция, по неофициална информация, се кани, след частична реставрация, да я представи на обществен показ.
olea-625-50 ban

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук