ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

контакти

Христос воскресе из мертвих, прозвуча в полунощ от православните храмове пасхалния господен тропар. Забиха камбани след празничната литургия, за да честват хората възкресението на Спасителя. Стотици дойдоха да споделят радостния миг и в димитровградския храм „Св. Димитър”. Запалиха свещичка от Благодатния огън, изнесен от архийерейския наместник отец Георги Тодев, сведоха глава пред мъките на Исус, посрещнаха вестта за спасение и по традиция се поздравиха с Христос Воскресе!

Великден или Възкресение Господне е сред най-големите православни празници. Възкръсването на Исус от мъртвите се смята от мнозина и като най-важно събитие в човешката история въобще. Празникът е свързан по време с първото пълнолуние след пролетното слънцестоене, поради което се пада на различни дати.

Подготовката за него продължава през цялото време на предишната Страстна седмица. Обикновено рано сутринта на Велики четвъртък, в домовете се боядисват яйца.  Ако това не бъде сторено в четвъртък, яйцата се боядисват в ранните часове на събота. Най-старата жена с първото писано яйце прави кръст на челата на всички деца в къщата. След това яйцето се поставя пред домашната икона. В същото време се пече Великденски хляб в които се добавят нечетен брой яйца.
Честването на Великден (Пасха) започва в полунощ в неделя. В храмовете се отслужва празничната литургия, миряните държат запалени свещи и боядисани яйца, донесени от къщи. По време на службата всички пеят, а след нея се поздравяват с Христос Воскресе!. Отговорът е: Воистина воскресе!. На следващата сутрин отново се ходи на църква, а след нея семействата се събират около трапезата у дома. Младите гостуват на родителите или кръстниците си. На Великденската трапеза се слагат ястия с агнешко месо, салати с пресни зеленчуци, вино… Пекат се печените сладки курабии и козунак. Това е традицията. От нас остава да я спазим и да си кажем: Честит празник! Христос Воскресе! Воистина воскресе!

[box_dark]Гръцки маслини и зехтин на едро от АНТЕК ГРУП и магазин OLEA[/box_dark]

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук