ХРАНЕНЕ В ПРАВИЛНИТЕ ЧАСОВE ЗА НОРМАЛНО ТЕГЛО

Биологичен часовник
контакти

Всички са чували, че за да се запази добрата фигура е нужно повече или по-малко движeние. Сега към тази препоръка диетолози от Северозападния университет на САЩ (Northwestern University) добавят още една – да се яде в правилните часове. Според тях нередовният режим на хранене и особено посещението на хладилника през нощта през нощта, когато организмът има нужда от почивка, водят до неминуемо добавяне на излишни килограми.
В този процес главна роля играят т.нар. „циркадни ритми”, контролиращи разпределението на енергията в тялото – т.е. нашия вътрешен часовник.
Причината за надебеляване не е само в гените и калоричността на продуктите, смятат специалисти, но и в циркадната биология на организма. Правилното хранене в правилното време е важно условие да се избегне наддаването на килограми. То може да стане основен фактор за намаляване на епидемията от затлъстяване, засегнала към момента над 300 милиона души по света.
Според американски диетолози небалансираното хранене противоречи на природните ритми, заложени в тялото. Затова и спазването на режим съществено повлиява на теглото.

СТАНОВИЩЕ

Наблюденията показват, че храненето в часове, когато за организмът е нормално да спи, води до 48% повече натрупване на тегло. Молекулярните механизми, залегнали в циркадните ритми са отговорни, както за разпределението на използваната енергия и времето на бодърстване и сън, така и за баланса между приеманите и изразходваните калории, е становището отвъд океана.

ИНТЕРИЗВЕСТНИКПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук