Хората пред пенсия – най-активни. Младите често емигрират или не работят

контакти

Хората около пенсионна възраст са най-активни на пазара на труда, съобщи за програма „Хоризонт“ на БНР Десислава Николова от Института за пазарна икономика /ИПИ/. Все по-често ще се налага внос на работна ръка, прогнозира още експертът. Въпреки че доходите у нас са около 50% по-ниски от средноевропейските, те са удовлетворителни за работници от по-бедни държави, коментира Десислава Николова.

През лятото на миналата година видяхме, че в българските курорти работеха работници от Молдова, Украйна, Грузия, допълни тя.

Констатира, че младите българи или емигрират, или често избират да не работят. Заетостта при младежите е далеч по-ниска от това, което сме имали само преди няколко години, заяви Николова.

За сметка на това хората в пенсионна и предпенсионна възраст са много активни на пазара на труда. Така е защото и през третото и през четвъртото тримесечие на миналата година имаме един много висок брой на нови работни места – над 160 хиляди повече заети спрямо това, което сме имали през предходната година.

Темпът на растеж на заетостта е съпоставим с пиковите моменти от икономическия бум преди кризата.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук