Ход на делото даден: Ще броят бюлетините от пет секции в Димитровград

контакти

Административен съд – Хасково днес даде ход на делото, образувано по жалба на коалиция „България на регионите“ против решението на Общинската избирателна комисия в Димитровград, с което са обявени избраните 33-ма общински съветници там, предава darik.bg. Само три гласа не стигат на коалицията, за да има съветник и твърдят, че действителни бюлетини за тях са били отчетени за недействителни от секционни комисии. 407 гласа е получила кандидатската листа на „България на регионите“ при общинска квота за съветнически мандат в Димитровград от 410 гласа.

Те обжалват Решение № 212 от 30.10.2023 г. на ОИК – Димитровград, с което са обявени изборните резултати от проведените на 29.10.2023 г. избори за общински съветници в община Димитровград.

От „България на регионите“ считат, че секционни комисии в община Димитровград са обявили за недействителни бюлетини, коректно подадени за листата им, които биха променили изборния резултат, коментира водачът на листата Ангел Панчев.

Съдът уважи частично жалбата, като допусна и назначи съдебно-статистическа експертиза не за всички 91 секции в община Димитровград, а за 5, за които в жалбата са посочени конкретни твърдения за допуснати нарушения. Така предстои вещото лице и представители на страните по делото да прегледат изборните книжа и броят бюлетините от СИК с номера 23, 72, 85, 86 и 54, както и да се произнесат по разпределянето на мандатите.

Вещото лице ще бъде определено в закрито заседание, а в срок до 15 ч. утре жалбоподателят трябва да внесе определеното му възнаграждение от 3000 лв. До същия час ОИК-Димитровград трябва да представи изборните книжа и чувалите с бюлетини. До 12 ч. страните по делото трябва да представят писмено на съда своите представители, които ще присъстват на експертизата.

Съдът допусна и разпит на двама свидетели, посочени от жалбоподателя, въпреки възраженията от ОИК-Димитровград. От комисията заявиха и, че изцяло оспорват жалбата, както и че възразяват против експертизата и допускането на гласни доказателства.

Против се обявиха и от „БСП за България“ в Димитровград, които се явиха в съдебната зала. Ако експертизата потвърди изложените в жалбата твърдения и съдът признае за действителни още 3 бюлетини за „България на регионите“, това ще промени изборния резултат за общински съветници в Димитровград и под угроза е третият съветник на социалистите – Виолета Желева.

Следващото заседание на съда е на 15 ноември.



Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук