ХИПОТЕЗА: НЕ ОТ ЯБЪЛКИ, А ОТ ИЗГОРЕНИ ИДВА ИМЕТО НА ЯБЪЛКОВО

контакти

Интересна хипотеза сподели авторката на двутомника „Медальонът“ Галина Златарева. Според нея името на Ябълково не идва от Алмали, а от Алмалъ /от турски/. Първата дума се свързвала с ябълки, другата означавала – изгорените.

Правя хипотезата, без да съм много добре с турския език. Тази дума звучи по-правдоподобно, защото вашите прадеди не са били покорни. Има данни за изгаряне на селото през вековете, коментира Галина Златарева. Това тя каза на 13 юли в димитровградското село, когато честваха Деня на славянското единство.

В „Медальонът“ се описва историята на Гаврил Хлътев, по известен като Георги Бенковски. Произведението е цял прочит на българските революционни борби. В него става дума и за Славянския дом в Ябълково. Историческият роман и още две свои книги Галина Златарева подари на читалището. Другите две са публицистичната „Васил Левски – заблуди и истини“ и „Капка кръв за вампира“, засягаща откритият в Созопол скелет със забит в гърдите кол. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук