ХАС: Резултатът от вота за ОбС в Димитровград – недействителен

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд

контакти

Състав на Административен съд – Хасково обяви днес за недействителен резултата от изборите за общински съветници в община Димитровград на 29.10.2023г., обявен с Решение №212/30.10.2023 г. на Общинска избирателна комисия – Димитровград. От съда посочват:

Съдът е констатирал нарушения на изборната процедура, които са променили изборния резултат, изразен в разпределението на мандатите за общинските съветници, като е установил, че повторното преброяване на бюлетините в СИК №260900023 и СИК №260900054 е показало наличие на разлика от три действителни гласа, които не били отразени в полза на КП „България на регионите“ в секционните протоколи. Съответно, неправилно в Решение №212/30.10.2023г. при разпределяне на мандатите за общински съветници между партиите, коалициите и местните коалиции, не е била включена КП „България на регионите“, тъй като получените общо действителни гласове са равни на общинската избирателна квота – 410. Жалбоподателят действително има полагащ му се мандат в общинския съвет на основание чл.453, ал.3 от Изборния кодекс, се посочва в съдебното решение.

В съдебния акт е обсъден спорният момент по отношение на това дали поставеното отбелязване в една от бюлетините от СИК №260900054 навлиза в квадратчето на друга листа, както и дали това може да бъде счетено като вписване на специални символи. В тази връзка, при преглед на спорната бюлетина съдът е установил, че няма дори минимално навлизане в квадратчето на съседната листа. Излизането извън рамките на квадратчето с №45 не е основание да се приеме и наличие на вписан специален символ.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му. Ако то влезе в сила, БСП ще загуби един от мандатите си в ОбС – Димитровград. Той ще отиде за коалиция „България на регионите“, която имаше 407 действителни гласа и добавя засега още 3, стават 410, колкото е необходимата квота за един съветнически мандат.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук