Хасковско дружество ще добива мрамори от находище край село Добрич

контакти

„ЕВРОПЪТ 2005” ООД, гр. Хасково, ще добива строителни материали – доломитни мрамори, от находище „Янаклъка”, разположено в землището на димитровградското село Добрич. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет (МС), взето на днешното му заседание, с което дружеството е определено за концесионер на находището.

Концесията се предоставя за срок от 35 години, като през този период „ЕВРОПЪТ 2005” ООД ще вложи над 486 700 лв. за добива. Очакваните концесионни плащания за целия период на договора надхвърлят 1.1 млн. лв. В съответствие с изискванията на Закона за подземните богатства, приходите от тях постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местонахождение на концесионната площ – в случая това е Община Димитровград.

С днешното си решение Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в шестмесечен срок да проведе преговори и да сключи договор за концесия с „ЕВРОПЪТ 2005” ООД, съобщават от пресслужбата на МС.

В информация от 2021 г. за преценяване на необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) се посочва характеристика на инвестиционното предложение, местоположение на площадката, описание на основните процеси и др. В нея се казва, че находището обхваща територия, разположена на около 10 км югозападно от Димитровград и на 2 км югоизточно от село Добрич…

Снимка: архивПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук