ХАСКОВО С ОЩЕ ЕДИН СИМВОЛ НА ПАМЕТЕН ДЕН

Обновен паметник на 10-и Родопски пехотен полк
контакти

Още един свой символ, както се изрази областният управител Ирена Узунова, има от днес Хасково – възстановеният паметник на 10-и Родопски пехотен полк. Неговото откриване стана в Деня на Тракия, съвпадащ и със 100-годишнината от превземането на Одринската крепост. В операцията полкът се покрива с неувяхваща слава. Бойците в състава му първи тръгват в атака срещу форта „Айджиолу”. Превземат го в 1:50 часа на 13 март и с това разкъсват считаната за непробиваема отбранителна линия. В атаката на Одрин загиват 129 души от полка, а 65 умират по-късно от рани и болести. Пред паметта им глава сведоха заместник министъра на отбраната на служебното правителство – Ася Давидова, областният управител Ирена Узунова,  директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, членове на инициативния комитет за възстановяване на мемориала, кметове и общински съветници от региона, представители на Съюза на тракийските дружества в Българи и други патриотични организации, много граждани, стекли се на церемонията въпреки дъжда.

Тържествения строй на представителната рота от хасковския гарнизон прие заместник- началникът на отбраната на Република България генерал-лейтенант Стефан Василев. Заупокойна панихида отслужи архиерейският наместник отец Георги Тодев в асистенция на още трима свещеници.

Събрали сме се на това място заради две знаменателни събития – 100 години от Балканските освободителни войни и Одринската епопея и възобновяването на паметника на героите родопци, дали живота си за  родината. Паметникът на 10- и Родопски пехотен полк е не само сред първите полкоови паметници в България, той е един от знаците за героичното минало на хасковския регион и на поколения българи,  заяви зам.- министър Давидова в словото си за церемонията. Емоционални думи на признание изрече и  Ирена Узунова. Областният управител благодари на Инициативния комитет и всички, допринесли възстановяването на монумента да стане факт. Представете си само какво би било, когато се изпълни замисълът целия терен наоколо да се превърне в мемориален парк. Представете си вълнението на едно дете, на родителите му, когато с пръст пипнат изписаното на камък име на загинал за  България техен родственик, образно завърши тя.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук