Хасково скърби за почетния си гражданин маестро Боян Боев

Напуснал е живота известният хоров диригент и почетен гражданин на Хасково маестро Боян Боев, съобщиха от кампанията „С достойнство и вяра“. Тъжна вест, която предизвика скръб и тъга не само в културната общност, а и в града.

Хасково в траур… Днес културната гилдия на града загуби един достоен Хасковлия.
Напусна ни една изключителна Личност. Един Педагог, с доказани възможности.
И един Диригент ,с изключителен принос към културата на Хасково и България, оказал влияние за възпитанието на Хасковските деца и любителите на хоровото изкуство от града ни.
Нека да е лек пътят ти към звездния хор! Поклон, хер Боев! Царство ти небесно, написа във Фейсбук, от името на читалище “ Заря – 1858 “ и хор “ Родна песен“ Александър Милушев, а под публикацията в стотици коментари най-различни хора изразяват съжаление и съболезнования. Същото е и под други публикации с тъжната вест.

Боян Боев е роден на 10 юли 1934 г. в Хасково в семейството на свещеника Иван Боев. На 8-годишна възраст започва да учи музика при католическия свещеник Киркор Хебоян, който го запознава с традиционните ценности на западноевропейската музикална култура. През 1952 г. е студент в Инструменталния факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. В продължение на четири години е извънреден студент по хорово дирижиране в класа на проф. Георги Димитров, а по-късно специализира дирижиране при проф. Васил Арнаудов.

След завършване на образованието си е назначен като преподавател по музика в Хасковския учителски институт, а по-късно и в Института за ръководни кадри в областта на културата. Дълги години ръководи и създава различни хорови състави и ансамбли в родния си град. Носител е на национални отличия с Девическия хор „Южна пролет“ при Младежкия център, с Женския хор на Окръжен съвет-Хасково, а с изградения от него Вокално-инструментален ансамбъл „Южна пролет“ е участник и лауреат на Деветия международен студентски фестивал.

В период между 1960 и 1970 г. печели много национални награди с ръководените от него състави и участва в задгранични концертни турнета. С Указ № 1540 от 18.05.1984 г. е награден с орден „Кирил и Методий“ – II-ра степен.

От 1970 до 1977 г. работи в Германия. След завръщането си създава Детски хор „Орфей“ и хорова школа. С хор „Орфей“ предприема концертни турнета в Полша, Унгария, Чехия, Франция и други страни. На Втория международен хоров конкурс Кантонигрос в Испания през 1984 г. печели Първа награда, а десет години по-късно – Втора награда.

От 1997 г. поставя на професионално ниво работата си в изградения от него хор „Ноктюрно“, с който печели много международни награди. Творческите постижения на хора и неговия диригент Боян Боев, освен чрез конкурси и концертна дейност, са отразени и чрез телевизионни предавания в Северен Уелс, по Би Би Си – Лондон, Каталунската телевизия, Българската национална телевизия.

Маестро Боян Боев е обявен е за почетен гражданин на Хасково на 18 май 2007 година.

Поклонението ще се състои на 13 август от 11:00 часа пред Ритуалната зала на Пловдивските гробища.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук