Хасково и още четири 4 общини подписаха пакт за превенция на корупцията

контакти

Пет български общини подписаха Пакт за превенция и противодействие на корупцията на общинско ниво, демонстрирайки своя ангажимент да продължат да работят за противодействие на корупцията. Документът беше подписан от кметовете на Хасково, Пловдив, Габрово, Добрич и от секретаря на Община Видин, по време на Втората национална конференция на Международния републикански институт (IRI) „Борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво“, съобщават от Община Хасково.

Конференцията бе открита от зам.-посланика на САЩ Андриа Брулет-Родригез, министъра на правосъдието Атанас Славов и регионалния директор на Международния републикански институт за Европа Пол Маккарти. Зам.-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез определи подписването на общинския пакт за борба с корупцията като символ на ангажимента на кметовете да стимулират прозрачността и интегритета.

„Присъединяването към Пакта е ясен и силен публичен ангажимент от страна на кметовете да продължат да работят за повече ефективна прозрачност и отчетност на местните институции, за повишаване на гражданското участие и подобряване на ефективното използване на общинско ниво на механизмите и структурите за превенция и противодействие на корупцията,“ подчерта Пол Маккарти – регионален директор на Международния републикански институт за Европа.

В дискусионен панел кметовете обсъдиха добрите практики и общите предизвикателства, пред които са изправени в усилията си да гарантират ефективна прозрачност и антикорупционни мерки на общинско ниво.

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев подчерта, че прозрачното и почтено управление е процес, който се развива и надгражда. „Община Хасково е на финала на процедурата по получаване на официален сертификат за съответствие с изискванията на стандарт ISO 37001 за внедрената система за управление на борбата с подкупването. Тази антикорупционна система ще допълни досегашните механизми за почтено управление и ще ни даде база за внедряване на още добри практики“, съобщи по време на дискусията градоначалникът на Хасково.

В рамките на дебата бяха обсъдени още засилване на добрата комуникация с гражданите, укрепване на доверието в местните институции чрез повишаване на достъпността, засилване на гражданското участие и дигитализация.

„Община Хасково предоставя всички услуги, които е възможно да бъдат предоставени по електронен път. Въведохме дигитализацията на услугите от първия момент, в който тя стана възможна“, обясни още Станислав Дечев.

Втората национална конференцията е част от програма на IRI в България за справяне с уязвимостите към корупция на общинско ниво. Тя обхваща 15 общини и Хасково е част от тях. Предстои разработване на общински програми за реформи и тяхното официално приемане.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук