Хасково и Димитровград да обединят усилия за общо благо, си пожелаха при старта на „Са Ба“

Хасково и Димитровград да обединят усилия за общо благо, си пожелаха участниците в първата копка на турската компания „Са Ба“, която ще изгражда мощности в димитровградска община.

Старт дадоха кметът на Димитровград Иво Димов, председателят на местния парламент Гергана Кръстева, кметът на Хасково Добри Беливанов, депутатът в 43-тя парламент Делян Добрев, главният търговски съветник на посолството на Турция в България Емрах Сазак, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ Стамен Янев, собствениците на „Са Ба“ Махмуд Озлу, Хюсеин Озлу, генералният мениджър на компанията Серкан Куруолу, изпълнителният директор Петър Райчев.

Компанията е специализирана в производството и проектирането на висококачествени осветителни тела за автомобилната промишленост. Днес се даде старт на първия завод на „Са Ба“ в България, който се явява и първа чуждестранна инвестиция за компанията.

Днес финализираме двегодишните ни усилия, минали през доста перипетии и проблеми. Успяхме да се справим и да дадем начало на поредната инвестиция. Макар тя да е на територията на община Димитровград, ще се отрази на целия регион. Това е правилният път – разкриване на нови производства и работни места. Справяме се добре, макар че още сме на 50% от това, което трябва да правим. Остава ни нещо изключително важно – заедно да обединим усилия Хасково и Димитровград и да започнем изграждането на административен капацитет… С кмета на Хасково Добри Беливанов трябва да начертаем стратегия, свързана със задоволяването потребностите на стартиращия бизнес. Ще се радвам на подкрепа и от държавата.  Очаквам разумно управление след изборите на 26 март, насочено изцяло в подкрепа на местните власти, коментира Иво Димов.

Чест е за мен да бъда тук днес, когато чужда компания е избрала България и община Димитровград да направи първата си международна инвестиция. Това е резултат не само от местоположението на Димитровград, но и  ефект от продължителната работа, която Общината извърши. Заявявам категорично, че местният парламент ще оказва пълна подкрепа, за да има успешен бизнес, каза Гергана Кръстева.

Днес е краят на началото. С тази първа стъпка започва сериозната работа, лаконичен бе Стамен Янев. Той допълни, че препоръките на БАИ към „Са Ба“ са били компанията да развие мощности в София, но са избрали и остават в Димитровград.

Мисията ни започна през 2015 г., с професионалните съвети на турското аташе в Пловдив, който ни насочи към Димитровград. Изразяваме огромни благодарности към кмета Иво Димов и екипа му, за добрата съвместна работа, коментира Серкан Куруолу.

Специална благодарност към община Димитровград изрази и Махмуд Озлу, връчвайки плакет на кмета Иво Димов. Нашата компания е семейна, основите й постави моят баща, който вече не е между нас. Стартирахме с 5 човека, сега сме много повече, заслуга за което има Димитровград, подчерта той.

Очаква се производството си „Са Ба“ да започне в началото на 2018 г. Цялостната инвестиция е за 8 млн. евро, а работните места – 350.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук