Хасковлията Валентин Иванов е сред победителите в световен студентски конкурс

контакти

Валентин Иванов с принт от анимацията си – окото на дизайнера, който твори

Анимацията на Вальо Rebooting The System отличена на Student Design Awards в Лондон

Хасковски младеж стана победител в категория „Анимация“ на световен студентски конкурс с 99 годишна история. Валентин Иванов впечатли журито на Student Design Awards /SDA/, провеждан в Лондон, с анимацията Rebooting The System /„Рестартиране на системата“/, представяща връзката на човека с технологиите. С нея Вальо достигна финала и бе един от тримата премирани в категорията си, сред, общо, 534 участника от 22 страни по света.

Иванов неотдавна завърши образованието си във Великобритания. Възпитаник е на Edinburgh Napier University в Шотландия. Специалността му е „Графичен дизайн“, завършена с отличие. Едновременно с ангажиментите по дипломния проект младежът работи и върху анимацията, с която участва в конкурса.

Дипломната работа, както е известна у нас, е различен проект от този, с който участвах на конкурса, много по-мащабен. Но, така или иначе, двата вървят ръка за ръка и аз силно се фокусирах върху тях, казва Вальо.

За надпреварата Student Design Awards на Кралското общество по изкуства /RSA/ той пояснява, че е с дълга история, провежда се от 1924 година насам и представлява отворен глобален форум за иновации. Включват се студенти от цял свят, състезаващи се с разработки в няколко направления. Участието е свободно, заплаща се само малка такса, по възможностите на всеки студент, желаещ да се включи. От всички направления, само едно е за анимация и аз избрах него, казва още нашето момче.

В конкурса Student Design Awards за тази година подадените проекти са 534, а участниците – от 22 страни по света. С творбата си Rebooting The System /„Рестартиране на системата“/ Валентин Иванов е сред тримата най-добри в категория „Анимация“.

Награждаването със Stepping stone award, като първенец в категорията си на конкурса Student Design Awards

Rebooting the system е кратък филм, разказващ историята на човешката връзка с технологиите. И ни подканва да препрограмираме системите в себе си, за да възвърнем контрола върху връзката си с технологиите. „Рестартиране на системата“ е смела анимация с дефиниращи и светещи цветни форми, чиято цел е да вдъхнови действие и колективна промяна. Анимацията използва игриви образи на вирус, който превзема компютърно устройство, за да покаже разрушителни парадигми и призовава зрителите да се препрограмират за регенеративно бъдеще, описват я в конкурсния сайт.

В световния студентски конкурс Вальо участва за втори път. Дебютът е миналата година, в съавторство с колега. Не се представихме много добре. Не успяхме да се синхронизираме и не достигнахме финала. Затова реших сегашното участие да е индивидуално, казва той.

Младежът е щастлив с представянето си и смята, че то носи много повече от 2 000-те паунда, получени като награда. Най-вече, защото в личностен план му помага да повиши самочувствието си. Винаги съм се съмнявал в себе си, но този път си казах: Ще успея и нищо не може да ми попречи! А това, че се получи ми показа, че моите виждания, моите креативни решения са правилни и има хора, за които те са стойностни, откровен е той.

Всички първенци в световния студентски конкурс

Отделно, изявата в конкурса дава право на победителите да са част от RSA – Кралското общество за изкуства, организатор на конкурса Student Design Awards. Организацията е с история от 1754 година, а дейностите й засягат живота на милиони хора в Обединеното кралство и по света. Design for Life е наречена обновената мисия на RSA в навечерието на 270 й годишнина – време, през което са натрупани идеи и опит, за да получават хората увереност, умения, възможности, връзки, позволяващи положителен принос от всеки за мястото, в което живее и регенерирането на общия дом – планетата.

С лектора от университета Napier в Единбург

Какви са плановете на младия графичен дизайнер след завършването на образованието в Edinburgh Napier University и победата в конкурса? Директно казано – да се изявява в същата насока. И вече го прави. Част е от екипа на професионален български културист, на световно ниво, който се готви за най-престижното международно състезание в този спорт – „Мистър Олимпия“. То е организирано от  International Federation of BodyBuilders (IFBB) и се провежда веднъж годишно.

Валентин е видеограф и креативен директор в някаква степен – създава дизайна на продуктите в кампанията, снима видеа, обработва снимки, занимава се всичко необходимо за професионалното онлайн представяне на спортиста и бранда.

В Дубай. А да си там и да не се качиш на камила, бива ли 😊

Предвижда ли завръщане у дома за постоянно, е въпрос, традиционно задаван на завършили и изявени зад граница млади българи?

Сега, когато говорим, съм в Дубай с екипа, но погледнато в перспектива – да, защото базата ни е в Русе. В края на юли летим обратно за България и около месец – месец и нещо ще сме в страната. После вероятно ще има ново пътуване, защото това е част от кариерата на човека за когото работа. Така че, на този етап ще съм и в България, и по света. А по-нататък – кой знае? Винаги съм отворен за нови предизвикателства, категоричен е Валентин Иванов.

А анимацията, с която той се представя и печели в световния конкурс на RSA, може да видите тук:

https://www.thersa.org/student-design-awards/winners/2022-23/moving-pictures

От първо лице: Развълнуван съм да видя какво крие бъдещето

Радвам се да съобщя, че бях избран за победител в престижното RSA Moving Pictures Brief! Това е невероятна чест и не мога да бъда по-благодарен за признанието, написа в профила си в Linkedin, след обявяването на резултатите, Вальо. И продължи:

Изключително съм развълнуван, че имах възможността да покажа своите творчески умения и способности в това състезание. RSA Moving Pictures Brief винаги е била платформа, която подкрепя иновациите и провокиращите мисли идеи, така че, да бъдеш избран за победител сред толкова талантливи личности е наистина смиряващо.

Бих искал да изразя най-дълбоката си благодарност към съдиите за признанието за упоритата работа и всеотдайността, които вложих в представянето си. Тяхната вяра в моята визия и послание означава много за мен.

Peter Buwert, Dr Michael Wamposzyc, Doug Innes – техните безценни насоки и постоянна обратна връзка изиграха ключова роля в оформянето на моето творческо пътуване и ми позволиха да развия уменията, които ми донесоха тази награда.

Искам също така да благодаря от сърце на моето семейство, приятели и колеги за непоколебимата вяра в мен. Вашето постоянно насърчаване и вяра в моите способности бяха движещата сила зад успеха ми!

Очаквам с нетърпение възможностите, които ще донесе тази победа и нямам търпение да продължа да разширявам границите и да създавам съдържание, което вдъхновява и ангажира публиката.

Още веднъж благодаря на RSA Moving Pictures Brief за тази невероятна чест! Развълнуван съм да видя какво крие бъдещето!

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук