Хартиената бюлетина се връща. Премахват ли машините и кога?

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП, общо 124 окончателно беше прието връщането на хартиената бюлетина в секциите с над 300 избиратели. „Продължаваме промяната“, Демократична България,  „Възраждане“ и „Български възход“ – общо 95 депутати гласуваха „против“, предава БНР.

Мнозинството записа на второ четене, че „в избирателната секция избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване.“

Същевременно, с добавено по време на дебатите предложение от ДПС, подкрепено отново от същите три партии, машинното гласуване ще се отмени изобщо и досегашните машини с тъчскрийн ще бъдат заменени със сканиращи бюлетините. Това ще стане най-рано на местните избори догодина, предава БНТ.

Ако допълващите текстове към това решение, включени в края на закона в преходни и заключителни разпоредби, не бъдат приети и машините, които ДПС иска от самото начало на въвеждане на машинното гласуване отпаднат, то ще остане само гласуването с хартия.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук