Хакер от Димитровград разработи клавиатура за незрящи и за скоростно писане

Приложението е безплатно и излиза до дни. Търсим инвеститори, да помогнат за усъвършенстването, казва Атанас Сталев

Клавиатура за незрящи, за мобилни устройства, разработи през 2016 г. програмистът от Димитровград Атанас Сталев, според когото тя няма аналог в света. Приложението, до няколко дни, предстои да бъде качено в google play за свободно разпространение.

Атанас се занимава с програмиране от 1998 г. насам. Родителите му имат сладкарница, което му осигурява свободно време да се занимава с хобито си, да го превърне, лека-полека в професия и да се изучава.

Като във всяка друга дейност, развиването в програмирането отнема години и все още не мога да кажа, че съм достатъчно добър. Възприемам себе си като хакер. По определение, хакерът е човек, който прави всичко възможно за развитието на компютърните технологии. Тези, които пишат вируси, ние – хакерите, наричаме „леймъри“. Обиждаме се, като ни обвиняват, че пишем вируси, за да вредим, казва програмистът.

През 2015 г. той се запознава с незрящ човек, среща и други, които имат проблеми с очите. Докато наблюдава брайловата азбука, му хрумва, че може да направи клавиатура от 4 бутона, в която брайловата азбука да се вкара с комбинации. Така, през 2016 г. започва да пише първия код.

Кодът така е написан, че не е като странична икона. Веднъж като го конфигурираш, се появява на текстовото поле, независимо дали е вайбър, месинджър и т. н. Важното при нея е да се научат комбинациите. Към момента е за Андроид, скоро ще има и за Айфон… Засега, е само с английската азбука. След представянето и като видим как ще се възприеме, ще мислим за развитието, казва димитровградчанинът.

Макар че е за незрящи, клавиатурата е много интуитивна и може да се използва, например от тийнейджъри, за чат. Елементарна е и с двата палеца на ръцете, с нея се пише много бързо, както може да се види във видеото отгоре, заснето в Димитровград.

Разработва се и сайт – braillecall.com, на който ще е споделена информация за използване приложението, разпространявано от софтуерната компания Can make it. Една от предвижданите възможностите е, при изписване на дума и даване на интервал, тя да се изговаря… Идеята е да се проследи как се възприема от хората, за да се обогати впоследствие.

Атанас Сталев

Приложението е безплатно за разпространение и внедряване и ще си остане такова. Важното е да заинтригуваме хората и да потърсим инвеститори, които да помогнат за усъвършенстване на разработката, включително и за външно устройство. Досега все удрях на камък и реших, че е необходима допълнителна популяризация. Изобретател съм на кода, но за мен няма да има проблем, ако други програмисти или компании решат да надграждат, споделя Атанас Сталев.

Хакерът смята, че програмата може да има и много други приложения, като например – набиране на спешни номера, викане на таксита, връзка с джи пи ес, за да се намира бързо конкретният човек при необходимост, за опериране с банкомати и др.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук