Фотоизложба на Национален музей „Васил Левски“ ще гостува в Димитровград

Експозицията е по повод 150 години от гибелта на Апостола на Свободата

контакти

В Исторически музей – Димитровград ще гостува фото-документалната изложба на Национален музей „Васил Левски“ – Карлово, под надслов „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството”, по повод 150 години от гибелта на Апостола на Свободата, навършвани на 18 февруари 2023 г.

Експозицията  е подходяща за провеждане на уроци и беседи за живота и делото на Васил Левски. Тя ще бъде експонирана в Изложбената зала на музея от 6 февруари до 9 март 2023 г.

Изложбата представя живота на Васил Левски, революционната му дейност и изграждането на Вътрешната революционна организация, провала през есента на 1872 г. и гибелта на Апостола, жертвал се в името на Отечеството и неговата свобода.

Проследени са всички важни моменти от живота на Левски, родното място и семейната среда като първоизточници на неговото родолюбие и демократизъм, преди всички по-сетнешни влияния на европейската революционна и политическа практика.

Включени са оригиналните снимки на Васил Левски, снимки на негови близки, на родното Карлово, на други селища, свързани с революционната му дейност, факсимилета на негови писма, документи на революционната организация и БРЦК, снимки на дейци на Вътрешната революционна организация, на ръководителите на българското националноосвободително движение – Раковски, Каравелов, Ботев. Представени са и репродукции на едни от най-популярните произведения на изобразителното изкуство и монументални паметници, посветени на Апостола.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук