ФОНД ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ ОПРАВЯ ПЪТИЩАТА В ОБЩИНИТЕ

контакти

[quote]4 БОЛНИЦИ ОТ ОБЛАСТ ХАСКОВО ДА БЪДАТ ПОДПОМОГНАТИ, ПРЕДЛАГА НСОРБ[/quote]

Тази година в партньорство с държавата успяхме да стартираме Фонд за регионално развитие. Това е инструмент за реализиране на секторните политики, свързани най-вече с обезпечаване на дейностите по транспортната схема и техническа пътна инфраструктура на територията на всички общини. През следващата година ще видим как ще се реализира този фонд. Надявам се да проработи и да има ефекта, който очакваме. Това каза председателят на Националното сдружение на общините в Република България Тодор Попов, който е и кмет на Пазарджик. По думите му годината от гледна точка на местната власт не е била чак толкова добра. Той обаче счита, че някои от нещата са окуражаващи. Едно от тях е, че втора поредна година се договарят по-добри финансови параметри за общините.

NSORB-zasedanie-Dgr-2Днес се проведе последното заседание на НСОРБ за годината, чийто домакин бе община Димитровград. Откри го кметът Иво Димов, който е член на Управителния съвет на Сдружението. Той обясни, че заседанията се провеждат на ротационен принцип и всяка една община, чийто кмет е член на УС, трябва да бъде домакин на изнесени заседания.

[pullquote_right]ДЪРЖАВАТА ТОВАРИ ОБЩИНИТЕ С НЕРАЗБИРАЕМИ ОТГОВОРНОСТИ[/pullquote_right]

Изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова обясни, че в момента се правят много промени в нормативните актове. С тревога обаче се забелязва, че продължава старата традиция, подхваната от много правителства – да се товарят общините с допълнителни отговорности. Част от тях са неразбираеми, според нея. Има позиции, които подкрепяме за промени, но и настояваме те да заработят, а не само да останат на книга, коментира тя.

Дневният ред на последното заседание включваше позиции на Сдружението по нормативни актове, подготовка на общинските бюджети, предложение за подпомагане на болници в отдалечени и рискови райони, информация по оперативни програми, изпълнение на проекти и др.

Що се отнася до болниците, допълнително подпомагане да получат 42 лечебни заведения от страната, в отдалечени и рискови райони, е предложението на НСОРБ към Министерството на здравеопазването. В област Хасково попадат болниците в Любимец, Свиленград, Тополовград и Харманли. Предложението се свързва с два критерия – основен и допълнителен. Основният – относителен дял на населени места, отдалечени 50/70 км от областните болници. Допълнителен – обхващащ хората в нетрудоспособна възраст и безработицата. 

[box_info]Автобусни и самолетни билети – www.avtogara-dimitrovgrad.com  [/box_info]Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук