ФОЛКЛОР И ЕРОТИКА: ОТКЪДЕ ИДВА „ТЕ ТИ, БУЛКА, СПАСОВДЕН“

контакти

Те ти, булка, Спасовден“! е израз, с който завършва еротична народна приказка. Вероятно много от по-младите не са чували за нея, но бабите и дядовците сигурно знаят. Обичайно се използва в случай на нещо настъпило изненадващо, внезапно, когато човек не знае за какво става въпрос.

Приказката е публикувана в сборника „Фолклорен еротикон“. В него тя е представена в няколко варианта. Разказва се за малка мома с голяма кукувица. Като пораснала, взела да се моли на баща си да ходи да си търси мъж. „Ако да ми не намериш мъж да се оженим, че да си откинем едно влакно от кукувицата и че се обесим на него“!, казала тя. Бащата се наскърбил и тръгнал по света да търси за дъщеря си мъж. По Великден срещнал овчар на каруца. – „Ей, момче, така и така, – ела да ми отървеш чедото, що инак че си откине едно влакно от кукувицата и че се обеси“, казал бащата. „Щом е такава работата, нема к’во“!, съгласил се овчарят. Отишли, почнали сватба и ги венчали. Като се появила невестата, момчето получило вдъхновение и така – до Спасовден. Оттам и изразът.

Изследователите на фолклора често се натъквали на еротични елементи в него. Те били завоалирани с подходящи думи, изразяващи част от живота на хората. Избягвали темата заради срамния характер. В последните години фолклорните специалисти започват да отгръщат и тази страница. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук