ФК „Бригада 2010“ остава в играта, получава субсидия

Точката – приета почти с единодушие, но дебатите бяха продължителни

контакти

Новосформираният от юридическа гледна точка футболен клуб „Бригада 2010“ – Димитровград, от практическа гледна точка съществуващ от 12 години клуб „Бригада“, ще получи целеви 7000 лева от общинския бюджет за 2022 г., реши Местният парламент. Това стана след предложение на Тодор Тодоров – общински съветник и председател на постоянната комисия в ОбС „Образование, младеж и спорт“. Точката се прие почти с единодушие. 32 общински съветници гласуваха за, против нямаше, един се въздържа. Въпреки това, очаквано, дебатите бяха продължителни.

С няколко думи, както писахме, до ситуацията се стига, след като през март месец тази година представител на ФК „Бригада“ участва в проведения конгрес на Българския футболен съюз (БФС), организиран от Димитър Бербатов. Впоследствие клубът е изключен от Съюза и лицензът му е отнет. Това автоматично означава, че клубът не може да бъде подпомогнат със средства по Наредба 33 за условията и реда за финансово подпомагане и стимулиране на спортните клубове в Община Димитровград, тъй като няма валидно членство… Взето е решение  да се регистрира нов клуб, под името ФК „Бригада 2010“. Той също няма как да получи средства по наредбата, защото не е бил регистриран и развивал дейност минимум една спортно-състезателна година преди годината на кандидатстване за финансово подпомагане.

Темата стана актуална в последните няколко месеца и подчертавам, че в случая Община Димитровград няма вина за създадената ситуация. Наредбата ясно регламентира при какви условия един клуб може да получи субсидия… Решението за целевите средства е много деликатно, тъй като се появява възможност, ако някой в следващите месеци регистрира някакъв футболен клуб, също да кандидатства и да поиска да бъде финансиран с общински средства, коментира на заседанието на ОбС кметът на Димитровград Иво Димов.

Бягаме от важната тема, защо този клуб бе изваден, заяви общинският съветник Стефан Димитров. Тук е мястото на Общинския съвет – да защити тези, на които иска да помага. Една от причините да бъде изваден е именно това, че клубът е изразил гласно своя избор. Защо ОбС не беше този, който иска да подкрепи този клуб, попита Димитров. Той също така сметна, че отпусканите сега средства са прекалено малко…

В дебатите се включи председателят на Местния парламент Гергана Кръстева, която посочи, че няма как да се отиде в София и да се скандира с плакати, например. Тя отново обясни причините, поради които ФК „Бригада 2010“ не отговаря на условията на общинската Наредба 33, за да получи пари по нея. Проблемът е чисто административноправен. Понеже кметът е длъжен да разходва нормативно обосновано публичните средства, не може да наруши Наредба 33 и да поиска от комисията да реши отпускане на средства. За да омекотим тази последица, се вкарва предложението за субсидията, допълни Кръстева.

Ние сме една от общините, които като процент от бюджета си, заделя най-сериозни средства за спорт, заяви кметът Иво Димов. Той поясни, че подписаните в началото на годината договори с клубовете, включително и с ФК „Бригада“, са действали до пролетния полусезон, както е по указания на БФС. Той завършил нормално, за разлика от есенния полусезон. Градоначалникът продължи, че има ред и правила за изразходване на публични средства, които ако не се спазват, ще има последствия. Той подчерта още, че Общинският съвет няма как да се меси в решенията на БФС, друга федерация или орган, в който няма пряко участие.

Малко преди да поиска гласуване за прекратяване на дебатите, както и стана, вносителят на предложението Тодор Тодоров направи няколко уточнения. Сумата от 7000 лева се отнася за есенния полусезон, на база отчетените средства през пролетния. На следващо място, по опасенията за прецедент. Всички сме наясно, че юридически имаме нов клуб, но практически това си е същият клуб. Няма да е оправдано да се внесе предложение за финансиране на чисто нов клуб, който не отговаря на никакви условия. Внесъл съм го, за да може да се отпуснат целеви средства, а не по наредбата, защото няма как да стане по този начин, подчерта Тодоров.

Като допълнение към тези обяснения, в разискванията бе акцентирано, че футболистите са същите, както и преди, само името е различно и няма драма. Към момента в клуба тренират над 70 деца и юноши, подготвяни от двама треньори. ФК „Бригада 2010“ има следните формации – юноши младша възраст – Стара Загора, Футбол 5 – Хасково, Футбол 7 – Пловдив.

Снимки: ФК „Бригада“ – ДимитровградПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук