ФК „Бригада“ пред дилема за съществуването си, след участие в конгреса на Бербатов

Клубът – изключен от БФС, решават да регистрират нов. Да му отпусне ли средства обсъжда ОбС

контакти

Футболен клуб „Бригада“ – Димитровград е бил изправен пред дилемата да прекрати дейността си или да запази треньорския състав и състезателите си, като се регистрира като нов клуб, който да кандидатства по надлежния ред за получаване на лиценз и всички необходими документи за участие в първенствата и турнирите на Българския футболен съюз (БФС). Това посочва в своя докладна до Общинския съвет Тодор Тодоров – общински съветник и председател на постоянната комисия в ОбС „Образование, младеж и спорт“. Той предлага да бъдат отпуснати средства на клуба, който е регистриран като нов. Причината е, че към момента не могат да се отделят общински средства за дейността му. До ситуацията се стига, след като представител на клуба участва в проведения през март конгрес на БФС, организиран от Димитър Бербатов.

ФК „Бригада“ е основан и провежда учебно-тренировъчна дейност с деца и юноши от 2010 година. Клубът ежегодно е подпомаган финансово по Наредба 33 за условията и реда за финансово подпомагане и стимулиране на спортните клубове в Община Димитровград. Така е и за 2022 г. Комисия по наредбата е предложила клубът да бъде подпомогнат с 20 000 лева. За целта е подписан и договор от 10 юни тази година между кмета на общината и ФК „Бригада“.

На 18 март 2022 г. представител на клуба участва в проведения конгрес в НДК – София за избор на Президент на БФС, организиран от Димитър Бербатов. Поради тази причина на 23 март 2022 г. ФК „Бригада“ е изключен от БФС, лицензът му е отнет. Клубът губи правото да се състезава в първенства и турнири след приключване на спортната 2021 – 2022 г.

При така стеклите се обстоятелства, клубът не може да бъде подпомаган по Наредба 33, защото не отговаря на изискванията, в частта „да имат валидно членство в съответната лицензирана спортна федерация и да са вписани в публичния Национален регистър на лицензираните спортни организации и на членуващите в тях спортни клубове, воден от Министерството на младежта и спорта (ММС) или Българския футболен съюз (БФС), което се проверява по служебен път“. С писмо от 29 юни 2022 г. от кмета на Община Димитровград клубът е уведомен за преустановяване на финансовото подпомагане по Наредба 33, акцентира Тодоров.

Той пояснява, че е взето решение да се регистрира нов клуб, под името ФК „Бригада 2010“. Стартирала е процедура за кандидатстване за членство в БФС и издаване на лиценз. На 29 юли 2022 г. ФК „Бригада 2010“ е подал документи за временен член на БФС. Клубът е допуснат до участие в първенствата. На 14 октомври 2022 г. е издадена и служебна бележка. С нея БФС уведомява Община Димитровград, че ФК „Бригада 2010“ има следните формации – юноши младша възраст – Стара Загора, Футбол 5 – Хасково, Футбол 7 – Пловдив.

Описаното не разрешава сложния казус, който имаме към момента, продължава Тодор Тодоров. Съгласно Наредба 33, ФК „Бригада 2010“ не отговаря на цитираните изисквания в Наредба 33, както и на посоченото още в нея „да са били регистрирани и да са развивали дейност на територията на Община Димитровград минимум една спортно-състезателна година преди годината на кандидатстване за финансово подпомагане“.

При така стеклите се обстоятелства, децата и юношите на клуба остават без каквато и да е финансова подкрепа от Общината за спортните си занимания през есенния полусезон на спортната 2022-2023 г. Цялата финансова тежест за провеждане на тренировъчен процес и участието им в състезания пада върху родителите им, подчертава общинският съветник Тодор Тодоров. Неведнъж Общински съвет – Димитровград е показвал желание да подпомага развитието на спорта в общината, обръща се към колегите си той. И предлага да се вземе решение да бъдат отпуснати 7 000 лева на ФК „Бригада 2010“ – Димитровград от бюджета на Община Димитровград за 2022 г. Към момента в клуба тренират над 70 деца и юноши, подготвяни от двама треньори.

Снимка: ФК „Бригада“ – ДимитровградПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук