ФИНАНСИТЕ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В БЪЛГАРИЯ НАЙ-НИСКИ В ЕВРОПА

контакти

Финансите в България, отделяни от Брутния вътрешен продукт за образование са най-ниски от страните в Европа. Те възлизат на 3,5% от БВП. Страни в Африка и Южна Америка имат подобни показатели. Това каза Ваня Добрева, народен представител от БСП и бивш заместник-министър образованието в правителството на Сергей Станишев. Тя бе в Димитровград заедно с нейната колежка от редиците на социалистите Жара Пенева. Двете имаха среща с педагози и общински съветници, на която да обсъдят перспективите пред българското образование. Тя бе водена от Тодор Тодоров, председател на постоянната комисията по образованието, младежта и спорта.

От тяхна страна бе изявено намерение да обсъдят възможности за промяна финансовата рамка на бюджета. По думите им стана ясно, че за четири години са реализирани едва ¼ от евросредствата в сферата или 241 млн. В кратки срокове за усвояване има още 251 млн., което почти сигурно значи, че няма да бъдат усвоени всички.

На срещата се дискутираха предлаганите законодателни промени. Една от точките бе делегираните бюджети. Според депутатите, те не бива да бъдат обвързвани с броя на учениците, тъй като така се създават порочни практики. 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук