ФИЛМА „РОМ КИХОТ“ ПРЕДСТАВЯ В ХАСКОВО МАРТА ВАЧКОВА

Новият документален филм „Ром Кихот“ ще представи  Хасково актрисата и тв водеща Марта Вачкова. Това ще стане на 28 октомври, от 14:00 часа, в Зала на колеж  по „Икономика и администрация“, до Обединени ученически общежития бл. 2, бул. “ Ст. Стамболов“ № 8. Това, информират от Областна администрация, която е съорганизатор по линия на Областния съвет по етнически и демографски въпроси. Филмът е дебютен  за режисьрките Нина Пехливанова и Петя Накова.

Снимките на „Ром Кихот” започват в началото на 2012 г., преминавайки през различни перипетии. Преди тях в основата на продукцията стои книгата на Петя Накова (сърежисьор и сценарист на филма) – „Проповедникът и черния кон” – документален роман за пастор Емил Димитров. Насилствено изселен в Кюстендил по време на комунизма, пастор Димитров преживява изключителни срещи с жителите на ромската махала в града. За написването на книгата авторката прави обширно проучване, включващо над 70 интервюта и четене на държавни архиви. Първоначално замисля филм, в който да вплете цялата история на пастора, но след като в работата по проекта се включва като сърежисьор и изпълнителен продуцент Нина Пехливанова, пъстрият и изпълнен с живот ромски образ надделява. Двете правят филм за ромите, в който приносът на пастора е почетен чрез кратък разказ на неговия син.

Снимка: infonews.bg

rk4_ban

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук