ФЕЙСБУК: „ЯЗАКИ” СВАЛЯ КРИТЕРИИ ЗА РАБОТНИТЕ МЕСТА. БЮРОТО ПО ТРУДА: НЕ Е ВЯРНО!

newbeautyНеобявеният работодател на 192 места в Димитровград, чрез Бюрото по труда, назован във „Фейсбук” като компания „Язаки България“, сваля критерии. Такава информация се появи наскоро в мрежата, предизвиквайки ред коментари.

Според писаното за някои от позициите вече не се иска английски език, има и такива, при които нивото на владеене е свалено до А2 /, следващо най-ниското – А1/. Изискванията за останалите позиции са такива каквито бяха обявени на 23 февруари, посочва авторът на поста.
От Бюрото по труда в Димитровград обаче категорично отхвърлят тази информация. Критериите не са променяни и са същите, както са обявени в началото, каза директорът Антония Тюйлиева, допускайки, че объркването може да е чисто визуално, тъй като работните места се въртят. И призова хората, преди да се доверяват на информация във Фейсбук, да потърсят официална от специалистите в Дирекцията.

kriterii Jazaki1В социалната мрежа се посочва още, че в Бюрото по труда не приемали документи за обявените от големия работодател места, ако няма сертификат за владеене на език. Какво правим, ако има кандидат, който владее английски много добре, но не притежава документ, питат се хора.

Връщали сме документи, ако кандидатстващите за работа е трябвало да си ги оправят или допълнят. Ако владеят английски език, какъвто например се изисква, но нямат документ, не е проблем да посочат това в CV-то. Те може да нямат сертификат, но да са живели в Англия, например, или да са работили на място, където такъв език се изисква, или да са се научили сами в практиката си… Няма проблем да посочат това в професионалната си автобиография. За нас е важно кандидатстващите да имат по-голям шанс, когато се явят пред работодателя, заяви Тюйлиева, с уточнението, че работодателят има заложени изисквания, с които приемащите документите в Бюрото по труда трябва да се съобразяват.

По думите й, доста са подали документи за обявените, засега, 192 работни места. Има и много, които са питали, но колко са, не стана ясно.

Същевременно, в jobs.bg са поместени редица обяви, свързани с „Язаки“, предлагаща работа в Димитровград. В една от тях, например, се казва, че компанията търси специалист в Отдел „Труд и работна заплата“. Обявата е поместена на 26 февруари 2016 г., както и останалите.

olea-625-50 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

3 КОМЕНТАРИ

  1. За работните места в Бюро по труда – Димитровград към 07.03.2016 г. – Прави впечатление, че Язаки България ЕООД са свалили критериите /в сравнение с дата 23.02.16 г. / за една от позициите. За „Монтажник, кабели“ вече не се иска опит в сходно производство от 1 година. Към 07.03.2016 има длъжности за които не се иска английски език, има и такива за които нивото на владеене е А2 /т. е. следващото след най-ниското А1/. Все пак ръководителите в този бъдещ крупен работодател дано са се осъзнали, че тук е БЪЛГАРИЯ и официалния език е БЪЛГАРСКИ. България е член на ЕС и БЪЛГАРСКИЯТ е един от официалните езици. Изискванията за останалите позиции са такива каквито бяха обявени на 23.02.16 г. – нива на владеене на английски език В2, С1, С2, което означава над добро и отлично владеене писмено и говоримо. Много лошо впечатление прави факта , че Бюрото по труда не приемат комплекта документи за кандидатстване за Язаки България ЕООД ако в него не се съдържа сертификат за ниво на владеене на езика / ако се изисква за дадената позиция/. Ами тук възниква въпроса ако има кандидат за работа, който владее английски много добре но не притежава документ за това какво правим ?…

  2. Защо където и да идеш да търсиш работа в тая ошашавена страна ти искат английски? Тук не се ли говори български език? Айде,като идеш в Британията ще говориш английски,няма измъкване,но в България чужденците трябва да говорят български. Едно време дори виетнамците,които учеха и работеха тук, говореха български. Арабите, никарагуанците,корейците,чехите,германците,руснаците,поляците-всички,без изключение. 2 години бяха в езикови центрове да усвояват езика ни. В ръководния персонал на строежа на Язаки в Хасково има един висок, брадат грък,който говори добре български. Човекът не говори на гръцки или на английски,а говори на български. Защо и японците да не говорят български щом са в България? Какъв е тоя английски? Тук не е Англия!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук