Фарсът премина във фиаско с избора на председател на НС. Утре продължава

Пред безпрецедентна и патова ситуация се изправи новият Парламент още на първото си заседание. 12 гласувания по различните процедури се наложиха, за да бъде избран председател на 48-ото Народно събрание, което така и не стана днес. Създаде се фарс, преминал във фиаско. Стигна се порочен кръг, от който не е ясно ще има ли изход.

Четири бяха предложенията за председател на НС, гласувани последователно по азбучен ред. Кристиан Вигенин, издигнат от БСП, получи подкрепата на 27 депутати. Никола Минчев от ПП получи подкрепата на 74-ма, Петър Петров, издигнат от „Възраждане“, получи 27 гласа „За“. Кандидатурата на Росен Желязков, издигната от ГЕРБ, беше подкрепена със 103.

След тези четири гласувания, депутатите излязоха в кратка почивка, за да дойде ред на петия вот, в който бяха подложени на гласуване двете кандидатури, събрали най-много гласове – на Росен Желязков и Никола Минчев. При своеобразния балотаж за Минчев положителните гласове бяха 98, за Желязков – 103, като бе коментирано, че няма мнозинство, необходимо за избор на председател на НС.

Отново дойде време за почивка, след която започна нова процедура за избор. При нея от ДПС също решиха да издигнат кандидат за председател на НС – Йордан Цонев, така претендентите станаха пет.

Депутатите доникъде не стигнаха. След куп изказвания, пак си взеха почивка…, за да излязат веднага след това в следващата почивка, необходима за събиране на народните избраници.

Дойде ред на, вече, петте кандидатури за председател. Гласовете „за“ Цонев бяха 34, за Вигенин – 28, за Минчев – 73, за Петров – 27, за Желязков – 67.

В крайна сметка бе предложено и прието да се прекъсне първото „тържествено“ заседание на 48-ото НС и то да бъде продължено утре в 10 часа.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук