УЧИТЕЛ С 37 ГОДИНИ СТАЖ: ПРОФЕСИЯТА ДАВА МНОГО, НО И МНОГО ОТНЕМА

контакти

[quote]ПРОМЯНА В ОБРАЗОВАНИЕТО ТРЯБВА, УЧЕНИЦИТЕ НЯМАТ МОТИВАЦИЯ, КАЗВА УДОСТОЕНАТА С НАГРАДА „НЕОФИТ РИЛСКИ” ВЕСЕЛИНА КАЛИНОВА[/quote]

auto-bannerПромяна в образованието трябва. Недостатъкът през годините е, че всеки министър, като дойде, гледа да прави реформи, но те в голямата част, се оказаха неефективни. Това казва учителят по физика и астрономия в ПМГ „Иван Вазов“ – Димитровград Веселина Калинова, която има и втора специалност – математика.

През целия си професионален живот Веселина Калинова е била учител, с 37-годишен стаж е. Започва в ОУ „Пенчо Славейков“, където преподава 1 година. Следват 2 години в „Иван Вазов“. Продължава 19 години в Техникума по енергетика /известен и като Минния/. От 14 години е в ПМГ „Иван Вазов”.

Наскоро Веселина Калинова бе удостоена с „Неофит Рилски“ – ежегодна награда на Министерството на образованието и науката /МОН/, заедно с още четири учители от област Хасково. Призът е за успехи на изявени ученици през годините, като предложенията се правят от училищните колективи. Калинова е и Учител на годината на Димитровград, за 2015 г., гимназиален етап.

Много загубихме, с премахването на професионални гимназии. Сега се стремим да ги върнем, да станат отново приоритет. В същото време, не се прави нищо за материалната база, както бе преди години. Това е голям недостатък на образованието, защото води до липса на практически умения сред учениците, казва преподавателката. [pullquote_right]В детска градина се влиза по-трудно от университет[/pullquote_right]

Оценките на матурите при седмокласниците и зрелостниците са най-ниски от няколко години насам, генерално погледнато. Отдавам го на липса на мотивация. Фактор за занижаване на критериите в средното е висшето образование. Големият брой висши учебни заведения /ВУЗ/ позволи на всеки да има достъп до университет, което доведе до обезценяване. Не е далеч от истината приказката, че вече е по-трудно да влезеш в детска градина, отколкото във ВУЗ. Друг недостатък е, че за следването на висше, не се взема предвид средната оценка от дипломата, а само определени предмети. Ако кандидатстваш за медицина, ти искат оценките по химия и биология. Това кара учениците да загърбват другите предмети, защото не ги интересуват пряко. За кандидатстване в чужбина е различно. Изискванията са цялата диплома да е висока, не само държавните зрелостни изпити, продължава г-жа Калинова.

На противоположния полюс, прави ми впечатление, че много станаха пълните отличници, което не е нормално. Всеки човек си има насоки в развитието. Един е по-добър в точните, друг в хуманитарните профили. Малко са тези, покриващи максимума по всички предмети. Забелязва се занижаване на критериите. Учениците започнаха да преминават от клас в клас, без да имат достатъчно знания… Делегираният бюджет не е най-доброто решение, защото парите следват ученика. Всеки си задържа децата, защото му трябват парите. Това не е полезно за самото образование. От друга страна, има много европейски програми, по които се отпускат средства предимно за обучение на учители. Направиха се няколко такива, но не мисля, че са достатъчно полезни и качествени. Доколкото знам, министерството готви нова подобна. Това са пак пари в образованието, които по-скоро, ще влязат в някой джоб, споделя педагогът. [pullquote_left]Не е важно да знаеш всичко, важно е да знаеш къде да го намериш[/pullquote_left]

Идващото поколение е по-неангажирано. Децата от него имат повече достъп до информация, но не са достатъчно задълбочени в изучаването на определени науки. Не всички са така, но повечето, стават по-повърхностни. Айнщайн е казал, че не е важно да знаеш всичко, но трябва да знаеш къде да го намериш. За да знаеш къде да го намериш обаче, трябва да си го срещал.

Станаха агресивни децата. Невъздържаността, по една или друга причина, се забелязва. Уважението към учителя също не е достатъчно. Той е ограничен в своите действия и  в това как да постъпва. В нашата гимназия нямаме такива проблеми. Може би, малкият град дава отражение, за разлика от големия. В малкия град децата повече се познават и имат по-консервативно поведение, разсъждава преподавателят.

Бих приканила по-младите си колеги да бъдат търпеливи. Професията ще им даде много, много и ще им отнеме. Трябва да се обръща повече внимание на учителството, защото то е важно за бъдещото поколение,  казва още г-жа Калинова. olea-625-50 ban

 

 

 

 

 

 

 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук