Учители за психопрегледа: Унизително е! Че и сам да плащаш…

Прегледите се отлагат засега. Ще обсъждаме, успокои образователното министерство

контакти

Унизително е задължението да минаваме ежегодно на психопрегледи, за които сами трябва да плащаме от джоба си. Така, обобщено, учители от Димитровград коментираха разпоредбите на Наредба № 4 за определяне заболяванията и отклоненията, които застрашават живота и здравето на децата и учениците.

Наредбата е от 24 октомври 2016 г., обнародвана в Държавен вестник на 1 ноември същата година, подписана от тогавашния министър на здравеопазването Петър Москов. В нея се казва, че педагог не може да е човек, страдащ от заболяване и/или отклонение, което застрашава живота и здравето на децата и учениците. Посочени са 9 заболявания, сред които шизофренно растройство, разстройства на настроението, епилепсия, педофилия, белодробна туберкулоза… Казва се още, че при постъпване на работа, лицата представят документ за медицински преглед, удостоверяващ липсата на посочените заболявания. Посочва се, че педагозите ежегодно трябва да преминават през такъв преглед. Те трябва до 30 септември 2017 г. да се прегледат и да дадат документ на работодателя си, пише в наредбата.

Предвид сроковете, в сила ли е наредбата и преминават ли вече учители през психопрегледи? Това не е много ясно, тъй като към момента се съгласува нов проект на Наредба № 4.

Настройва се общественото мнение спрямо учителството

Категорично против съм ежегодните прегледи, защото така се настройва общественото мнение спрямо учителството. Задължението ни е да подпомагаме децата, преди всичко, да израснат като добри хора. Не можем да направим това, ако имаме отклонения. Ако човек няма свои психически устои, сам усеща дали би се справил и дали да напусне. Територията в класната стая е твоя за 45 минути. Там ти си това, което си. Ако не си, децата няма да те приемат. Бих попитал, след като нас ни задължават да минаваме психотестове, защо не задължат и държавните служители, администрациите? Те също работят с хора, с документи, които решават човешки съдби, коментира учителят по български език и литература /БЕЛ/ в СУ „Любен Каравелов“ Живко Русев.

Защо не въведат психотестове и за депутатите, допълни го колегата му Делян Стоянов, преподаващ по история и БЕЛ. Подобни тестове могат да стресират не само учителите, а и децата. Човек невинаги е в кондиция. Може да го реши, без да се загледа внимателно и да излезе, че не става за учител, а да е сред емблемите на училището, казва той.

Ако подобен тест трябва да се прави някога, трябва да бъде на входа на университета, когато човекът отива да учи педагогика. Тогава може да се разбере дали става за учител, а не когато вече тръгва да си търси работа, наблегна директорът Валентин Христов.

Според него, цитираната наредба противоречи на Кодекса на труда, където са описани психически болести, защитаващи работника. Обясни още, че така или иначе, при постъпване на работа се изисква документ от психодиспансера. Освен това, на две години учителите минават на профилактичен преглед. Имаме си психолог в училище, с когото може да се говори. Защо трябва да се ходи на психиатър регулярно, попита Христов.

Защо не помислят за намаляване на норматива, на годините за пенсиониране?!

Според моето и мнението на колегите, описаните порядки са унизителни. Психотестовете трябва да се заплащат от учителите, което на практика е източване на заплатите им. Необходимо е да си психически здрав, за да възпитаваш децата, но не е нормално да го доказваш ежегодно. Излиза, че ние за една година ставаме по-ненормални от предходната. Ако е така, защо не помислят за намаляване на норматива, на годините за пенсиониране?! Нека по-млади хора да стават учители, заяви Живко Желязков, преподаващ география в ОУ „Алеко Константинов“ и председател на Синдикален регионален съюз на КТ „Подкрепа“ – Димитровград.

Желязков смята, че при сегашното положение нито бележките ще са както трябва, нито прегледът. Само ще се пишат и ще се вземат пари от хиляди учители. Допълнително, трябва да се подготви тест, валиден на национално ниво, който не се решава за пет минути. Ежегодното психическо оценяване не е нещо друго, а подигравка, неуважение и точене на пари от хората. Чувстваме се обидени, омърсени, хора втора ръка, заяви Желязков.

Вариант е директорът да задължава за психотест

Преподаватели обобщиха, че при назначаване на учители се изисква документ от психодиспансера, но е малко странно да се иска такъв всяка година. Нова светлина внесе директорът на ПЕГ „Д-р Иван Богоров“ Красимир Кръстев. Чувал съм, че някои училища, когато имат проблем с такъв колега, е много трудно да го отстранят от работа. Ако той не пожелае да отиде на психиатър, няма как да се докаже документално наличие или липса на проблем. Вариант е директорът да може да задължава такъв колега да мине психотест, посочи той.

Според главния учител в ПЕГ Бистра Жекова, преподаваща по БЕЛ, положението в наредбата създава машина за пари и дискриминация. Да не ви казвам колко унизително е и колко време трябва, за да минат всички учители, каза тя. Колежката й Хилда Мартинова, преподаваща по английски език, предложи, ако се въведат психотестове, да се минават при натрупване на по-голям педагогически стаж, но всяка година – абсолютно не. Държавата трябва да покрие подобни разходи, ако са периодични, защото ни ги вменява, категорични са педагозите.

Кръстев внесе яснота, че наредбата трябвало да влезе в сила от 15 септември тази година. Но от министерството, явно заради недоволството, изпращат наскоро писмо, наблягайки да се изчака с прилагането й. Тъкмо се заехме с нея и след няколко дни получихме указанието да спрем да се занимаваме, обясни директорът.

Наредбата е груба, претупана, наложена без да се пита съсловието

Наредбата е стопирана от министерството. В момента се работи върху допълнението и изменението й, потвърди Донка Вълева, председател на Съюза на българските учители /СБУ/ към КНСБ – Димитровград. В обсъжданията с колегите стигнахме до мнението, че ще плащаме всяка година на психодиспансерите, където де факто не се извършват прегледи. Да, унизително е и дискриминация спрямо нашата професия. Настоящата наредба трябва да се преработи сериозно, убедена е Вълева, начален учител в ОУ „Алеко Константинов“.

Трупайки стаж, човек може да има промени в поведението. Донякъде е разбираемо да се изискват психопрегледи на 10 години например, включи се в разговора Петрула Дончева, част от учителския съюз и начален учител в училище „Любен Каравелов“.

Основанието за ежегодните прегледи бе, че учителите застаряват и професията е много стресова. Формално, изглежда добре наредбата, но като се замислиш за съдържанието, съвсем не излиза така. Направена е грубо, претупана набързо. Това предизвика острото негодувание на педагозите, заяви Янко Попов, бивш председател на местния СБУ и учител по информатика в ПЕГ.

Попов поясни, че разбунилата страстите наредба е издадена от здравното и съгласувана от образователното министерство. Министърът подписа и край, образно се изрази той. Не е имало никакво обсъждане. Съсловието въобще не е питано.

Предстои обществено обсъждане на новия проект. Той ще бъде публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването, съобщават от Министерството на образованието и науката /МОН/. В предварителната информация се казва: С промените в новия проект на Наредба №4 Министерството на здравеопазването предлага да отпадне периодичността на задължителните медицински прегледи. Отпада и срокът, в който да се провеждат прегледите, а именно до 30 септември. Предвижда се работодателят да има самостоятелност относно необходимостта от извършване на медицински преглед при промяна на различни обстоятелства. Промяната се налага и защото посочените в Наредбата заболявания са тежки и периодът за развиване на част от тях е различен, а обвързването му с фиксирани срокове не е целесъобразно. Уточнява се още, че министърът на образованието изпратил писмо през юли до всички в системата, че предстоят промени в наредбата и не трябва да се задължават учителите да преминават през тези прегледи /засега/.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук