Учителите скептични към потенциала на изкуствения интелект, сочи анкета

контакти

Учителите са по-скептично настроени към потенциалните ползи от изкуствения интелект (ИИ). Цели 72% от педагозите не използват редовно инструменти като ChatGPT или Bing Chat в работа си. 41% от тях никога не са използвали такива инструменти. 31% са опитвали веднъж, но не са започнали да използват редовно. Няколко пъти в месеца или няколко пъти седмично прилагат инструменти с генеративен изкуствен интелект 25% от учителите, в сравнение с 45% от представителите на административните училищни екипи. Съответно, по скалата от 1 до 6, оценката за полезността на изкуствения интелект е 3,57. Това е сигнал, че в училищната среда преобладава умерена нагласа към новата технология.

Данните са от онлайн анкета на сдружение „Образование без раници“, проведена през месец декември сред учители и училищни администратори от цялата страна, на тема „Изкуствен интелект и дигитализация в училищата“. Оттам подчертават, че проучването не е представително, но показва моментна снимка на процесите по дигитализация в образованието и равнището на използване на изкуствен интелект в училищата. То, по-скоро, служи като отправна точка за планиране на по-нататъшни дейности за дигитализация на школата и въвеждането на съвременни технологии като изкуствен интелект.

Съществен момент е преодоляването на дигиталната пропаст в България. Разпространението на изкуствения интелект може допълнително да задълбочи цифровото разделение между столицата и регионите, се казва в мотивите, след провеждането на анкетата. Например, само 7% от анкетираните от София са отговорили, че никога не са използвали инструменти като ChatGPT и Bing Chat. В селата, градовете и областните градове този брой е 23-25%. Редовно използват ИИ над 64% от респондентите от София и 42-50% от респондентите в други типове населени места.

Като проблем се отчита, че 73% от представителите на административните училищни екипи са отговорили, че не е организирано такова обучение и не е планирано”. Отговор “Планирано е и предстои” са избрали едва 12% от ръководителите на училища в страната. Освен това, според респондентите, само приблизително 53% от училищата имат назначени координатори или ръководители по Информационни и комуникационни технологии (ИКТ). 82% пък са отговорили, че в училищата им няма разписана стратегия за дигитализация и за използване на дигитални технологии. Рядко се обсъждат и подобни теми, а голям дял от учителите не са наясно с процесите на дигитализацията в техните училища.

Смятаме, че резултатите изтъкват необходимостта от по-широко приемане и интегриране на дигитализацията и използването на ИИ в българското образование. Съвместните усилия на образователните институции – МОН, РУО, училища, на гражданското общество и бизнеса със съответна експертиза са ключови за развитието на иновативно образование, готово за предизвикателствата на дигиталната епоха, казват организаторите на анкетата. Повече за нея може да видите тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук