СТИЛЯНА КИРОВА – КРАСИВОТО ЛИЦЕ НА ПРОТЕСТА ЗА ХОРАТА И ПРОМЯНАТА

контакти

[quote]СЪБИРАХ ПАРИ ОТ ЗАКУСКИ, ЗА ДА ПОДКРЕПЯ КАУЗАТА[/quote]

Стиляна Кирова е на 15 години. Учи в ПГХХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Димитровград. От началото на протестите е сред първите редици на недоволните. Участва и в първите, провели се тази година през зимата, отново в челото на колоната. Баща и изкарва прехраната за семейството зад граница. Майка и няма възможност да работи, поради медицински проблеми. Има брат, завършил първи клас през 2013 г.

–         Стиляна, да обобщим накратко за какво протестирате?

–         Изцяло против правителството и политическата система, която вече 23 години е на власт. През тези години няма никаква промяна, независимо кой е бил начело. Само замазват очите на хората. Искаме смяна на абсолютно всичко, свикване на Велико Народно събрание, нова Конституция…Не искаме да ни управляват турци, които са буквално против българския народ.

–         Първите дни протестите не бяха масови, в неделя повече хора дойдоха. Дали през следващите очакваш засилване?

–         Мисля, че през седмицата ще е символично. В събота и неделя ще са по-големи. Очакваме хора и от населените места около Димитровград да дойдат. Много от тях заявиха желание да се включат, обаче до този момент не са имали възможност.

–         Ти за какви промени имаш надежда? Много хора казват, че искат промени, но не конкретизират.

–         Ако сме по-инатливи и единни, мисля, че нещата ще се оправят. Трябва да има надежда, тя умира последна. Имам надежда, че ще живея в една достойна страна, че ще има смисъл да остана в България. Аз искам да уча и да работя тук, искам след години и децата ми да са тук с мен, за брат ми и семейството да е добре. Не искам постоянно да има конфликти и семейни скандали за недостиг на средства. Промяната би дошла, ако всички хора излязат на улицата. Тя е нещо много трудно и няма да се случи изведнъж. Трябва многоголямо постоянство.

–         Ти си от първите дни на протестите. Кое те мотивира?

–         Подкрепям майка ми, защото няма възможност да дойде, както и баща ми, който е в чужбина. Заставам зад абсолютно всички излезнали, без да се крият зад Фейсбук. Някои ни нарекоха интернет лумпени. На площада съм с лицето си, с името си и казвам каквото смятам, че трябва. Много се интересувам от политика, но виждам, че няма никаква промяна. Ако хората не излязат, няма да има такава. Дълг на всеки е да дойде да си каже мнението.

–         Има такива, които идват само заради шоуто. Какво ще им кажеш?

–         Да, има такива. Искат да гледат провокациите на народа, да гледат шоу, да се забавляват. Според мен, не трябва да се прави така. Казвам им да разберат как живеят, да се замислят дали са доволни и да се присъединят, без да провокират.

[pullquote_left]ПРОТЕСТЪТ Е НА ДИМИТРОВГРАД, А НЕ НА ГЕРБ[/pullquote_left]

–         Според теб, има ли вероятност политическа формация или формации да яхнат протеста?

–         Има. Опитаха се на няколко пъти да ни провокират в интернет като казват, че този протест бил на ГЕРБ. Напротив, този протест е на целия Димитровград. Преди дни кметът слезе пред общината да ни поздрави. Според мен, това беше провокация от негова страна. Аз му зададох въпрос: „Защо не слязохте февруари да ни поздравите за гражданската позиция, когато протестите бяха срещу ГЕРБ? Той явно не ме чу.

–         Някой правил ли е опити да финансира протеста?

–         Не. Разходите за разлепените из града плакати за протеста в неделя са изцяло на наши разноски. Събирах си парите от закуските, за да мога да направя нещо за каузата.

–         Твоята хипотеза като млад човек – какъв ще бъде изходът от недоволството?

–         Положителен. Това правителство, което се опитва да ни пороби по един или друг начин, ще падне, според мен. Искаме мажоритарен избор, надявам се да го получим. Трябва да има хора от народа, а не такива, гледащи себе си и личните облаги.

[pullquote_right]ТОВА, ЧЕ МНОГО ОТ НАС СА ПОД 18 ГОДИНИ НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ НЕ СМЕ УДАРЕНИ ОТ ЖИВОТА[/pullquote_right]

–         Какво ще кажеш на смятащите, че си прекалено малка да изразяваш недоволството си по улиците?

–         Това, че много от нас са под 18 години и нямаме право да гласуваме, не означава, че не сме ударени от живота. Не означава, че правителствата досега не са ни зашлевили по един шамар минимум. Всеки ден ми казват: Абе, ти защо ходиш там. Отвръщам им: Ако аз не отида и ако всички не отидем, положението ще си остане същото, никога няма да има промяна. Винаги ще сме на това положение, на което сме сега. Има и такива, които ме подкрепят. Благодаря им за ентусиазма.

–         Твоите родители подкрепят ли те?

–         Да. Даже майка ми дойде в неделя. Тя е най-добрата майка и много я обичам. Баща ми също заявява: Браво моето момиче, само така.

–         Нещо друго, което искаш да кажеш?

–         Искам да кажа на всички недоволни от начина си на живот хора да изразят гражданско мнение и позиция. Да бъдат народ и всеки ден да идват, да се подкрепяме взаимно и да бъдем истински българи. 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук