Ученици – радиолюбители осъществиха 15 контакта с 8 държави от Европа

контакти

Ученически радиоклуб LZ1KAK, към димитровградското ОУ „Алеко Константинов“, се включи в European School Station Day – Ден на училищните радиоклубове в Европа. Това е 24-тото издание на събитие, организирано от германската организация AATiS – Работна група за радиолюбителство и телекомуникации в училищата.

Учениците от LZ1KAK работиха на клубната радиостанция през междучасията и след часовете, в края на миналата работна седмица. Състоянието на йоносферата не беше добро за далечни радиовръзки, но всеки от операторите успя да направи по няколко връзки. Най-активно се включиха Калоян и Кристиян от 7 клас, Калоян, Милен, Алекс и Явор от 6 клас. Осъществени бяха 15 контакта с 8 държави от Европа. Това информира ръководителят на клуба Георги Гочев (LZ1EDU), преподавател по Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) димитровградското школо.

Всички се забавляваха и трупат опит, след повече от две години „дистанционно обучение“. Чакаме времето да се оправи и да започнем да излизаме в парковете за портативна работа и радиолюбителски състезания, допълва Гочев. Ето и клип от проявата:

По информацията в сайта AATiS се вижда, че организацията работи много сериозно за популяризиране на радиолюбителството, електрониката, роботиката, телекомуникациите, физиката сред младежта, като свързва образователните институции в Германия с бизнеса, привличайки участници от всички сфери. Съвместно с индустрията и образованието, създават нова методология за практически ориентирано обучение и я предоставят на учители и ученици. Използват учителите като начин за достъп до младежта и разпространение на идеята.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук