Спортуващи ще могат да ползват базите в шестте обновени училища в Димитровград

С обновени по проект дворове стартира учебната година в шест училища в Димитровград –  ОУ „Алеко Константинов“, ПМГ „Иван Вазов“, ПЕГ „Д-р Иван Богоров“, СОУ „Любен Каравелов“, ОУ „Пенчо Славейков“, СОУ „Васил Левски“/ от тази година – основно школо/.

Всеки директор ще определя политиката на използване на съответните съоръжения. В по-голямата си част те са достъпни за всеки, който има желание да ги ползва, но ще има по-строги мерки. С директорите решихме да се назначи охрана, която да присъства в часовете след 20:00 часа, до зимните месеци. Но нищо не пречи да се ползват не само от ученици, но и от спортуващи и от фенове на различните спортове. Затова сме ги направили, коментира кметът на Димитровград Иво Димов.

Дворовете в шестте училища бяха ремонтирани за малко повече от 6 млн. лева. Официалното откриване се състоя в СУ „Любен Каравелов“, но не с прерязване на лента, както бе предварително обявено, а с подаряване на спортна екипировка и принадлежности. Новата учебна година, с приветствено слово, откри директорът Валентин Христов. Поздравления отправиха още кметът Иво Димов, областният управител на Хасково Станислав Дечев, началникът на Регионалното управление по образованието Христина Боева и др.

На пресконференция по-рано бе подчертано, че тази година в училищата в община Димитровград ще влязат 4091 ученици. В обхванатите по проекта шест училища ще се обучават 3034 деца, което е 74% от учениците в общината.

С обновяване дворовете на училищата не само върнахме учениците в тях, но ги превърнахме в желано място за свободното време, в уютна и защитена среда. Социалният ефект от ремонта на училищните дворове е много по-голям от заложения по проект. Важното е да успеем да ги запазим в годините напред, подчерта градоначалникът.

Допълни, че в годините назад, целенасочена е политиката към създаване на пространства за масов спорт – фитнес на открито, игрища за футбол на малки врати, ремонт на спортна зала „Младост“… Същевременно, очаква се реализирането на покрито игрище, до това на стадион „Раковски“…

Подробности за ремонтите в шестте училища даде ръководителят на проекта Клавдия Тончева. Във всяко училище бяха ремонтирани санитарните възли и извършени вътрешни ремонти, съобразно специфичните нужди на отделните училища, но акцентът на проекта бе върху училищните дворове. Във всяко училище има изградено мултифункционално игрище за баскетбол и волейбол, игрище за футбол и лекоатлетическа писта за бягане от минимум 60 м. В „Любен Каравелов”, „Пенчо Славейков” и ПЕГ „Д-р Иван Богоров” има изградени игрища за тенис на корт, а в останалите три –  „Алеко Константинов” ПМГ „Иван Вазов” и ОУ „Васил Левски” – площадки за тенис на маса. Бадминтон и фитнес на открито са другите спортове, който намериха място в дворовете на училищата. За обучението на най-малките и запознаването с правилата на движение, в основните училища бяха изградени и площадки за безопасност на движението. Красиви и функционални трибуни, удобни при организирането на училищни състезания, са новото решение в пет от училищните дворове. Възстановена бе и уникалната релефна карта в СУ „Любен Каравелов”, а в двора на езикова гимназия се оформи красив мини парк. С обновяването на училищните дворове създадохме една здравословна, естетична и привлекателна среда за децата, отчете Клавдия Тончева.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук