Ученик спаси Богоявленския кръст от ледените води на Марица в Димитровград

Георги Атанасов участва за първи път в ритуала, в който се включиха 28 смелчаци

Ученикът Георги Атанасов спаси Богоявленския кръст от ледените води на река Марица в Димитровград. Той е на 18 години и е дванадесетокласник в ПМГ „Иван Вазов“.

За първа година участвам в ритуала на Йордановден. Изживяването е страхотно и много се радвам. Пожелавам на всички да са живи и здрави, да имат успехи и щастие, каза Георги, веднага след като излезе от студената вода.

Наградите за него са 300 лева, вино и пита. 100 лева осигури Община Димитровград, още 100 дари кметът Иво Димов и също толкова – народният представител Виолета Желева.

28 смелчаци се хвърлиха за кръста в Марица, които получиха грамоти и подаръци от Общината, а за всеки от останалите – по 20 лева.

Празникът на Йордановден започна с Празнична Утринна със Златоустова литургия в храм „Св. Димитър”, след която с литийно шествие до брега на Марица бе пренесен кръстът. Там отец Георги Тодев извърши ритуал по освещавате на  кръста, водата и миряните, след което хвърли разпятието в реката. Тогава кръстът започна да минава от ръка на ръка и в първия момент не бе ясно кой точно го е уловил. После обаче всичко си дойде на мястото и спасилият кръста на Богоявление получи поздравления.

На водещата снимка: Георги /в средата/, заедно Янислав /вдясно/, който три поредни години спасяваше кръста в ДимитровградПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук