Участници от пет държави на научна конференция за 70 години Градска библиотека „Пеньо Пенев“

контакти

Участници от пет държави – Финландия, Хърватска, Сърбия, Македония и България, се включват в откритата днес в зала „Гроссето“ в Димитровград двудневна Международна научна конференция. Темата й е: „Мястото, ролята и значението на библиотеките в развитието на обществото“, в чест на 70-годишнината на Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Конференцията се организира под патронажа на кмета на Димитровград Иво Димов и е в рамките на XVII Национална библиотечна седмица „Устойчиви библиотеки за устойчиво развитие“.

Приветствие към участниците в началото отправи заместник-кметът на Димитровград Яшо Минков, който подчерта, че библиотеките съхраняват миналото, но създават бъдещето. Своеобразно откриване на форума направи дванадесетокласникът от ПМГ „Иван Вазов“ Теодор Казаков, с думите: нека да се знае, този, който чете, търси и ще намери истината, която ще го направи истински свободен. Казаков днес влезе в ролята на заместник-кмет, като част от инициативите в деня ученическото самоуправление.

Последваха приветствия от Анета Дончева – председател на Българската библиотечно-информационна асоциация, Спаска Тарандова – изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки – България“ и други официални лица. В тях бе подчертано, че димитровградската библиотека е сред водещите в страната, с история, традиции, дейности и внедряване на модерни и иновативни технологии. Същевременно Анета Дончева връчи плакет на Българската библиотечно-информационна асоциация на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ и директора й Валентина Терзиева, с който засвидетелства активното членство на институцията, както и по повод 70-годишнината.

20 са докладите в научната конференция, в които се разглеждат актуални теми и проблеми, свързани с библиотечната дейност. Специално внимание е обърнато на дигитализацията, устойчивото развитие и обществената роля на библиотечните институции.

Първият доклад бе на директора на библиотеката в Димитровград Валентина Терзиева, която е и докторант в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ).

Докладът на Терзиева бе на тема: Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – 70 години близо до хората“. В него тя представи историята от откриването на библиотеката през 1953 г. до днес, като акцентира на традиционните и модерни подходи в работата, които се развиват с целенасочената подкрепа на Община Димитровград, за да следва библиотеката устойчивото си развитие.

Сред участниците в научния форум са още Марианне Линдблад – директор на библиотеката в Порнайнен,Финландия; Aлбена Милев от Народна библиотека „Детко Петров“- Димитровград, Сърбия; Сузана Помпер – директор на библиотеката в Кутина, Хърватия, както и Корнелия Марошевич – директор на дирекция в Община Кутина; Юлия Савова и доц. Евгения Русинова от УниБИТ; Веселина Георгиева от Централна библиотека на БАН, докторант в УниБИТ; Светомира Вачева от Регионална Библиотека „Партений Павлович” – Силистра, докторант в УниБИТ; Анна Щилянова – директор на Регионална библиотека „Хр. Смирненски”- Хасково, както и представители на библиотеките в Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Ловеч, Силистра, Симеоновград, Пещера и Асеновград. Онлайн в работата на конференцията ще участват и представители на библиотека „Благой Янков – Мучето“, Струмица, Македония.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук