Успех за енергетиците. Преразглежда се затварянето на въглищни централи

контакти

Над 3000 енергетици от ТЕЦ-ове и мини в България, протестиращи днес пред Народното събрание, постигнаха успех, след като депутатите решиха да преразгледат проект за решение, с което да се задължи правителството да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост в сектор „Енергетика“, в частта предвиждаща затваряне на въглищните централи.

Със 187 гласа „За“ Парламентът задължи служебния кабинет да започне тези преговори с ЕС.

Протестът в София бе срещу закриване на въглищни централи, предвид поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2026 година. В него се включиха и енергетици от ТЕЦ „Марица 3“- Димитровград.

От Централа преди ден излязоха с позиция. В нея подчертаха, че решението за намаляване на въглеродните емисии с 40% застрашава съдбата на десетки хиляди българи и едновременно с това нарушава енергийната и националната сигурност на България.

Подчертаха още, че към момента въглищните централи осигуряват около 55 % от всичката произведена и потребявана енергия в българската електроенергийна система, което ги прави основен източник.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук