УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО, ПОМОЛЕТЕ СЕ ЗА ЧЕДАТА СИ НА БОЖИЯТА МАЙКА

контакти

Сред 12-те най-големи християнски празници е Успение на Пресвета Богородица, известен у нас и като Голяма Богородица или Успение Богородично. Почитат го православието и католицизма. На този ден светът се е простил с Божията майка, която напуска земния живот, за да отиде при сина си. А това станало тъй леко, че приличало на заспиване. Оттук произхожда и използваната дума „успение“. Богородица, според вярванията, е покровителка на майчинството, застъпница пред Бога на волните и неволни човешки прегрешения, пазителка на семейното огнище.

Тя умира на 64 години. Погребват я в пещера, а входът затискат с камък, какъвто е бил обичаят в онова време. Когато няколко дни по-късно отварят гроба, тяло липсва. Намират само плащеница, като доказателство, че Богородица се е възнесла на небето. В Гетсиманската градина, където е погребана е и най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица. Това е храмът „Успение Богородично“, издигнат през IV век върху мястото на гроба и. Запазеният и до наши дни каменен градеж обаче е от ХI век, дело на кръстоносците обновили стария храм.

Счита се, че празникът Успение на Пресветата Богородица е установен от Апостолите. Разказите за чудодейното възнасяне на Божията Майка на небето се отнасят към IV век, за него споменават блажените  Августин и Йероним, а Иерусалимският патриарх Ювеналий (420-458) утвърждава пред император Маркиан достоверността на разказите им. Денят на честване на Успение е установен от император Маврикий (592-602). От далечни времена празникът се предшества от пост, който съединява в себе си два древни поста: някога едни християни са постили преди празника Преображение Господне, а други – преди Успение на Пресветата Богородица. Константинополският събор, свикан през XII век определя, всички християни да спазват Успенски пост – от първи до петнадесети август. Празникът продължава девет дни – до 23 август.

Според създадената сред народа традиция на 15 август да се правят курбани за здраве и плодородие и против болести. На трапезата задължително има питка, варено жито, пиле каша, царевица, диня и грозде.

Имен ден На Успение Богородично  празнуват Мария, Марийка, Мара, Мика, Мариана, Марияна, Мариян, Мариан, Маша, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.

На всички с тези имена – честито,  Божията майка да ви пази!

Молитва към пресвета Богородица на родителите за своите чеда

 Umilenie_12v_smolenskПресвета Богородице!
На кого друг подир Бога да препоръчаме нашите деца, ако не на тебе, всемощна защитнице на християните и скора помощнице във всяка нужда?
Приеми, небесна Царице, под твоя закрила нашите чеда и бъди им ти майка, Майко Божия!Пази ги от всяко душевно и телесно зло, изпроси им да останат през целия си живот в благодат и милост пред всеблагия Бог, да успяват във всяко добро и полезно начинание и никога да не униват в пътя на истинския и честит живот, съгласен с волята на твоя възлюбен Син, нашия Господ Иисус Христос.И така, с хвалебни песни на благодарност, всякога да те прославяме, небесна защитнице, и да възпяваме всесветата и всемогъща Троица, Отец и Син и Свети Дух! Амин!

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук