Управлява се по волята на народа? Едва 13 на сто го вярват

Изборите нито са свободни, нито честни, смятат 49%, според изследване на „Галъп“

контакти

У нас обществените възприятия показват, че демокрацията запазва образа си на най-доброто възможно управление, независимо от възможни недостатъци – 51% от запитаните българи смятат така. 19% обаче не са съгласни, а около една четвърт от населението у нас се колебае (24%) и нито е съгласно, нито несъгласно. Малцина не могат да отговорят.

На този фон притеснителен дял от само 13 на сто вярват, че страната ни се управлява по волята на народа. Мнозинство от 61% не са съгласни, а 22 на сто се колебаят.

Доверието в изборите също е на критични нива – 21% смятат, че те са свободни и честни, 49% са на обратното мнение, 20% нито се съгласяват, нито отхвърлят твърдението, а останалите не могат да отговорят.

Така, що се отнася до възприятията за демокрацията като форма на управление, страната ни се позиционира до нива, средни за Съюза и близки до съседите си.  Доверието в основните условия за демокрацията обаче е сериозно нарушено, особено през последните години и това поставя страната ни сред обществата с ерозирало доверие към основите на демократичното управление.

Изводите са от традиционното изследване „В края на годината“ на асоциацията „Галъп интернешънъл“. Тази година то бе проведено в 43 държави по света.

Демокрацията продължава да е най-добрата форма на управление за ясно мнозинство сред 43 държави по света, но убеждението в това изглежда намаляло спрямо предишни изследвания, а преобладаващото сега обществено мнение в страните е, че управлението там не е според волята на народа. Така, докато изборите на повечето места се считат по-скоро за свободни и честни, доверието в техния продукт явно е под въпрос, дори и в някои от най-стабилните демокрации.

Това са някои от заключенията от ново проучване за демокрацията, проведено от световната Асоциация „Галъп интернешънъл“, представително за около половината от световното население. Повече за него може да видите тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук