Управителят на МБАЛ „Св. Екатерина“ д-р Карагьозов: Доброто отношение към пациента е най-важно

Болницата в Димитровград оздравява след колапса. Общинското здравеопазване е ключово, показва пандемията

Д-р Алдин Карагьозов в роден в Ардино през 1972-а, но е димитровградчанин от дълги години. Той е второ поколение лекар. Баща му бе началник на нервно отделение в МБАЛ „Света Екатерина“, синът му учи медицина и желае да продължи професията на дядо си – неврологията, и да работи след време в Димитровград. Съпругата му също е в системата – рентгенолог. Д-р Карагьозов е анестезиолог, част от екипа на димитровградската болница, на която стана управител, след спечелен конкурс през лятото и утвърждаване от Общинския съвет.

 • Д-р Карагьозов, какво първо направихте или сте предвидил като управител на болницата в Димитровград?
 • Дворът беше почистен, буквално, за три дни и придоби по-добър вид. Подготвя се проект за паркинга, готов на 90%, за да решим проблема с безразборното влизане. Редът в болницата, като дисциплина, е доста по-добър, отколкото беше. Справяме се,  желанието го имаме, дай, Боже, всичко да върви. В конкретен план, започна ремонт на Детско отделение, както бях обещал. В рамките на месец-два ТЕЛК  ще бъде преместен горе, в нервно отделение, където също се ремонтира.
 • Наскоро кметът Иво Димов коментира, че болницата уверено топи задължения и върви към оздравяване. Какви са приходите и дълговете?
 • За тези два месеца, откакто съм управител, приходите ни са сравнително добри, движат се около 250-260 хил. лева. Реалните ни дългове, като например към доставчици, са малко над 500 хил. лева. Смея да твърдя, че те не са никак големи, говорейки за структура като нашата. Обслужваме си редовно дълговете, нямаме закъснения. Не сме закъснели с нито лев и за заплатите. Вървим към оздравяване, макар че това е много динамичен процес. Ако покрай заповедта на здравния министър се наложи да не работят отделения, откъде ще изкараме финансови средства?

За задължителна ваксинация съм на медиците. Заповедта за COVID мерките е неприложима

 • Ще коментирате ли заповедта за новите мерки срещу COVID?
 • По принцип съм за задължителната ваксинация на медицинския персонал. Рискът при всички положения е голям, не толкова за хората на първа линия, които носят защитни облекла, а за лекарите, които циркулират из болницата, за спешните екипи, които няма как да преценят дали някои е или не е заразен с ковид. Заради това трябва. От друга страна, ако неваксинираните се разболеят, ще се стигне до недостиг на персонал, който е хронично малък за цялото здравеопазване. Вярно, в началото на ваксинацията се обясняваше, че ваксините са бързо открити, че не е имало време за изпитания, че не са минали всички степени на проверка, но това са сериозни фирми и няма кой да рискува да пусне опасен продукт. Има и още нещо – повече от година е ясно, че няма друго реално оръжие срещу вируса. Иначе, за самата заповед смятам, че няма как да се приложи практически, защото можем да останем без персонал. Ще подчертая, че в димитровградското Ковид-отделение и в реанимацията, където и работя, 99% сме ваксинирани – 100% от лекарите и около 80% от сестрите, което е добре. В другите отделения е в пъти по-нисък процентът. Хората вярват на слухове, затова трябва да им се обяснява какво реално става.

Намерили сме нови лекари и ги убеждаваме

 • Градоначалникът адмирира и усилията на ръководството да се търсят нови лекари. Успявате ли да намерите?
 • Постоянно съм в контакт с нови колеги, търся, обяви са пуснати. Идеята е част от завършващите да идват на специализация. Лошото донякъде е, че чак през април можем да заявяваме нови бройки, тъй като са на два етапа – през октомври и април. Според изискванията, вече няма ограничение да дойде млад лекар, веднага да започне да специализира и то със стипендия от държавата, което е добър ход от страна на Министерството на здравеопазването. Отпадна задължението 5 години след специализацията, примерно, да има договор с болницата, и във всяко отделение може да дойде млад лекар. В процес сме на търсене, на уговаряне… Намерили сме ги лекарите, просто сме в процес на кандърдисване, ако мога така да се изразя. Две сестри, които догодина завършват, стажуват в нашата болница. За първи път, може би от 10 години, идват млади сестри. Решили сме си проблема със санитарите и няма недостиг. Звената, които не работят както трябва, са хирургията и травматологията. За тях, както и за гинекологията, трябват доктори.

С фотоволтаици ще намалим разходите за електричество

 • Как се справяте с високите цени на тока?
 • Токът ни е проблем. Това е голямо перо. За август имаме 13 хил. лева сметка, а още е било лятно време. Като приницпал на болницата, Община Димитровград ще търси варианти за поставяне на фотоволтаици на покрива. Ако това стане, смятам, ще намалим наполовина разходите за електричество. Започваме постепенна подмяна и на осветителните тела с енергоспестяващи. Иначе, в процедура сме по избор на доставчик на еленергия. Проблем е още, че се увеличава цената на газа, а ние използваме и метан…
 • Преди месеци имаше апел доброволци да се включат в работата. Необходими ли са още?
 • Не, за момента няма необходимост. Справяме се, имаме достатъчно персонал, но и това е динамичен процес.
 • Продължава ли партньорството на болницата с Тракийски университет – Стара Загора, за стажуващи студенти-медици от филиала в Хасково?
 • Продължава и ще го разширяваме. Точно това е идеята – сестри от околността да идват да стажуват при нас. Тези две, за които стана дума, учат там. Обмисляме разговори и с други университети, макар че в други региони, като Пловдив и София, има много болници. Да допълня темата, че преди търсещите работа санитари бяха в пенсионна възраст, сега не е така.

Ще възобновим 10 легла за долекуване

 • Имате ли визия МБАЛ „Света Екатерина“ да увеличи практиките си за пациенти?
 • Идеята ми е да можем да осигуряваме всякакъв вид специалисти. В Димитровград например от години не е имало онколог, ревматолог също. В процес сме на договаряне с болница „Токуда“. Да идват техни специалисти, като стартиралото партньорство с болница „Майчин дом“. Говоря за доболнична помощ, за прегледи, което е достатъчно. Ще обмислим възможността и за специализиращи лекари, хирурзи, например – да идват да оперират, да консултират, макар в определени дни на седмицата. Другото нещо е, че след Нова година ще проведем конкурси за завеждащи отделения, каквито от много време не е имало. Забравих да кажа, че сме осигурили физиотерапевт. Смятаме да възобновим 10 легла за долекуване, за пациенти, имащи нужда да са под наблюдение. Кандидатствали сме пред Здравната каса, подали сме си документите и чакаме решението. Отговаряме и сме изпълнили условията. Може би до края на годината ще стане, като допълнителна дейност, имаме и персонал, който да ги обслужва. Тук е моментът да кажа нещо, което ще повтарям – за отношението на персонала към пациентите. Казал съм и съм категоричен, че не искам повече в болницата да има лошо отношение към пациентите. Предупредил съм медицински сестри, санитари, лекари, че появи ли се такова, ще бъдем безкомпромисни. Второ поколение лекар съм и от баща си съм научил, че пациентите искат отношение. Това е основното, лечението е важно, но е на следващо място. Като учех, професорите повтаряха постоянно – колеги, 50% от лечението на човека е доброто отношение.

Стерилизаторът е много стар и трябва да бъде подменен

 • Имате ли необходимост от някаква апаратура?
 • Към момента ни липсва модерен ехограф, но той е заявен в процедура по програмата за отдалечени райони. Има ехограф, два мобилни рентгенови апарата, които в скоро време се очаква да дойдат. Друго нещо, което ни е проблем, е стерилизаторът на болницата – за дрехи, инструменти и всичко останало, който е откакто е създадена болницата. Около 70 хил. лева ще струва. Не е кой знае каква сумата. Ще говорим с Община Димитровград, свързали сме се с фирма, която може да ни го осигури. Ако стерилизаторът спре, ще трябва да търсим на други места, което ще увеличи разходите и по-трудно ще осигуряваме стерилност. Поправян е нееднократно. При последния ремонт стана ясно, че няма накъде вече и трябва да бъде подменен.

Болна нация сме. Профилактиката ще намали тежестта върху системата

 • Каква според вас трябва да е стратегията в здравеопазването?
 • Пандемията доказа, че е изключително важно звеното на общинското здравеопазване, защото то покрива голям процент от общата заболеваемаемост и болести, бич за обществото, като инсултите. Хубава е идеята за хеликоптери, но е трудно на практика всеки инсулт да го караш така до София. Трябва да се развива масовата дейност и да бъде подпомагана. Основният проблем на общинското здравеопазване са търговските дружества. Ако той отпадне, нещата ще тръгнат в правилната посока. Като по-общ поглед, преди години сме имали доста добро здравеопазване, на базата на истински профилактични прегледи, а не само документални. При добра профилактика, ще се намали тежестта към здравната система. Ние просто сме болна нация, което си пролича при разпространението на ковид. Затова смъртността ни е много голяма, а не заради некачествено обслужване. Това трябва да се има предвид като се правят здравни карти. Още нещо важно. В региона на Хасково, който не е никак малък, затвориха общинските болници в Ивайловград, Симеоновград… Реално общински болници са нашата в Димитровград, Харманли и Свиленград, няма друга в областта.
 • Искате ли да добавите още нещо?
 • Зададоха ми въпроса защо искам да стана управител? Никога не съм искал. Основното бе, че милея изключително за болницата. Беше ми болно да слушам мълвите, че няма да я бъде. Това е страшно, защото град без болница е обречен. А нашата болница винаги е била водеща. Преди години повече от половината от лекарите в Пловдив, например, са били тук на специализация, по направление. За излизането от колапса помогна ръководството на Община Димитровград, през трите мандата на кмета Иво Димов, който е абсолютно благоразположен към болницата. Тя няма как да съществува без общинска подкрепа и се радвам, че я имаме.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук