Управителят на „Енди Маркет“: Добрият екип гради бизнеса

Заедно се справяме с трудностите, като семейство, казва Димо Димов

За мен хората, екипът и доверието са на първо място. Тези неща градят бизнеса, след това идват стоките, цените, магазините, капиталите, категоричен е Димо Димов.

Преди около 35 години баща му Недялко Димов създава фирмата „Енди“. Интересна подробност е, че названието на дружеството идва от първите букви на имената му – /Е/Н и Д/И/. В началото на 90-те години той отваря няколко магазина в Димитровград. След това обединява бизнеса и създава „Енди Маркет“. Впоследствие „Енди Маркет 2“ развива синът му Димо Димов. В първия се предлагат строителни, във втория – стоки за дома, с близо 50 000 артикула общо. От началото на 2024 г. Димо, с когото разговаряме, е управител на целия комплекс, в центъра на Димитровград.

Г-н Димов, как започна всичко, каква е фирмената ви история?

Преди близо 35 години баща ми основава фирма „Енди“. По това време се занимава с ремонт на техника и електроника и създава собствен сервиз. Впоследствие преминава в сферата на търговията с електроника, която продава в един, втори, трети малки обекти. Постепенно идва моментът и решението да прави голям магазин и така се появява „Енди Маркет“, основан през 2008 г., по модела на съвременните западни системи.

Бил е пионер и явно е създал първия ритейл, както е модерно да се казва сега…

Тази дума е била непозната в подобна светлина тогава, но е имал визията, че това е бъдещето. Факт е, че нямаше други магазини в онова време, появиха се впоследствие в Димитровград и не само. Предлагането на голяма продуктова гама на едно място се оказа сполучлив във времето модел.

Как се появи концепцията за „Енди Маркет 2“?

В началните години се занимавах със сервизната дейност на фирмата, като допълващо звено. Развивах и няколко обекта за компютри, за телефони в Димитровград и Хасково. Покрай кризата, започнала 2009 г., реших да прекратя тази дейност. Тогава се зароди идеята за разширяване на модела „Енди Маркет 1“. Поговорихме с баща ми и стигнахме до концепцията за втори магазин. Насочеността на първия е към строителството, вторият предлага стоки за дома – мебели, домашни потреби, козметика, играчки, всичко за семейството. „Едни Маркет 2“ работи успешно повече от 10 години. Естествено  дойде и моментът, в който баща ми реши да предаде щафетата и от януари месец 2024 ръководя търговските комплекси. Благодаря му за доверието!

Какви са приоритетите ви в близко бъдеще?

В предходните месеци коригирахме цените, за да станат по-атрактивни за клиентите ни. Започнахме да увеличаваме и асортимента. Ще продължим в тази посока, защото обмисляме да разширим търговската площ. Амбицията ни е да допълним с още премиум стоки и ексклузивни предложения. В процес на усъвършенстване сме на сайта на компанията. Още през 2012 г. направихме стъпки за онлайн търговия, но вероятно изпреварихме времето. Човек се учи от грешките си. Затова не се страхувам да отчитам неуспехите си. В началото на разработката сме на онлайн услуги и увеличаване на присъствието в социалните мрежи. Искаме да предлагаме все по-добри начини за пазаруване, по-изгодни условия и приветлива среда. Наемаме и нови служители, които ще бъдат въведени в работата от дългогодишните ни служители.

Колективът ви е сплотен. Как го постигате?

Приемственост, откритост, комуникативност, ежедневни разговори с всеки един. Това е формулата. Освен това йерархията ни не е като на големите структури. Като семейство сме и винаги търсим обратна връзка. Откликваме едни към други и се поддържаме, решаваме заедно проблемите, трудностите и преодоляваме препятствията. Имаме над 80 служителя. За мен е важно всеки да идва с желание и удоволствие на работа. На първо място са хората, екипът, доверието. Давам всичко да се чувстват комфортно и свободата да вземат решения в работния процес. Това са нещата, които градят бизнеса, след това е всичко останало. Дори и да сгрешим някъде, продължаваме напред и се учим от грешките си. Това се гради с години. Взаимно е.

Има ли други новости, които въвеждате?

От началото на годината внедрихме нов софтуер в „Енди Маркет 1“, с който подобрихме процеса по връщане и замяна на стоки и гаранционен сервиз. Променяме политиката си и ще продължим да подобряваме отношенията ни с клиентите, за да се чувстват по-комфортно в нашите магазини. Новата ни система дава възможност да внедрим и промоционални клиентски карти, които ще могат да се използват и в двата магазина. Идеята ни е нашите редовни и лоялни клиенти да се чувстват специални, за да изпълним напълно девиза си – Стоки за дома, на цени за приятели!

Лично вас кое ви мотивира да продължите напред?

Да съхраня и продължа бизнеса, да го модернизирам и да създавам по-добри условия за клиентите и нашите служители. Това е моята основна мотивация. Признателен съм на родителите си, че са положили стабилните основи. Техният опит и опора са безценни за мен и пример как да постигам устойчиво развитие. Разбира се, всяко начало е трудно, но както сме си говорели с баща ми, „ако не предприемеш стъпката, не излезеш в открито море, няма да усетиш накъде духа вятърът, за да хванеш попътния“.

Кое отличава „Енди Маркет“ от останалите и каква е основата на стабилния бизнес?

Нашите ценности са различни от тези на големите вериги. Ние сме семейна фирма. За нас местната общност е важна. Работим и се развиваме в Димитровград, където съм роден и израснал, и искам градът ни да просперира. Това е причината да го предпочитам и да се стремя да направя всичко възможно да са успешни начинанията ни.

Предлагаме над 40 категории, с близо  50 000 различни артикула. Имаме си собствена визия как да направим подредбата и представянето им. Излишно е да подчертавам, че се намираме и на много удобно място, на минути до всяка една точка в града, разполагаме и с безплатен паркинг. На въпроса Ви, в основата на стабилния бизнес е постоянството и добрият екип. Клиентите да бъдат наши приятели е кредото ни.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук