УНИЩОЖИХА БОЛНИТЕ КРАВИ В ЧЕРНОГОРОВО И ВОДЕН, ЕПИЗООТИЧНАТА КОМИСИЯ ЗАСЕДАВА

контакти

Унищожени са стоте болни от нодуларен дерматит крави в димитровградските села Воден и Черногорово, информират от Агенцията по храните. За да не се разпростре заразното заболяване движението на едри преживни животни и търговията с тях в Хасковска област е забранено. Същото важи и за регионите София, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас.

Междувременно, заседание проведе Областната епизоотична комисия в Хасково, председателствана от областния управител Станислав Дечев, съобщиха от кабинета му. Изслушан е доклад за ситуацията от директора на Агенцията по храните в Хасково д-р Георги Станков.  По негова информация инспекторите работят на терен и с помощта на община Димитровград и на ОД на МВР-Хасково и успяват да овладеят заразата.

Със заповед от днес областният управител е наредил свикване и на общинските епизоотични комисии, за да се предприемат конкретни мерки за предотвратяване проникването на болестта в другите общините от региона. Изпълнението на набелязаните мерки трябва да бъде докладвано на Станислав Дечев следващата седмица.

Нодуларният дерматит е силно заразно, вирусно заболяване по едрите преживни животни, но не е опасно за хората. В съседна Турция то върлува вече 3 години. Дали спешните мерки у нас ще попречат за разпространение на болестта обаче, все още не е ясно. Всички животни, които дадат признак на заболяване, ще бъдат унищожавани. Ако са регистрирани, стопаните им ще получат обезщетение. Забраната за движение и търговия с животни ще продължи, докато България докаже на ЕС, че е ликвидирала заболяването, казват от Агенцията по храните.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук