УНГАРЦИ ПРЕДСТАВЯТ МУЗИКА И ФОТОГРАФИЯ В ХАСКОВО

Шандор Мещер
контакти

[quote]ШАНДОР МЕЩЕР С МЕЛОДИИ ОТ РЕНЕСАНСА ДО ДНЕС В ДИМИНРОВГРАД[/quote]

С музика на класическа китара унгарският музикант Шандор Мещер ще открие фотографска изложба в хасковската художествена галерия „Атанас Шаренков“. Тя е дело на студенти-фотографи от MOME Masters от Университета по изкуства „Мохоли-Над” /Будапеща/. Oбхваща завършващите катедра „Фотография”, представяща медийни и художествени течения и възгледи. Изложбата показва ангажираност, която непрекъснато се стреми към обновление на унгарската визуална култура, индуцира мисли и поддържа диалог с обществото. Събитието ще се състои на 8 април, от 18 часа.

В репертоара на Шандор Мещер влиза музика от времето на Ренесанса до наши дни. На следващия ден – 9 април, той ще свири в Димитровград. В града край Марица произведенията майсторът ще изпълни, от 18 часа, в Дом-музей „Пеньо Пенев“. В програмата: Хектор Виля Лобос, Астор Пиацола, Джон Доланд, Агустин Бариос Мангоре, Франсиско Тарега, Бела Барток и Карлос Паредес. Концертът е част от минитурнето на унгарския китарист. На следващия 10 април майсторът на струните ще посети Стара Загора.

Шандор Мещер прекъсва соловата си кариера през 1994 г. заради професионалното музикално заболяване „фокална дистония“. Близо 10 години не свири, през което време учи композиране и разработва нов музикален софтуер. След това се възстановява и започва да изнася редица концерти в Унгария и по света. Той е най-активният изпълнител на класическа китара в Централна и Източна Европа. През април ще изнесе концерти в Италия – Рим и Неапол, след това в България, Македония и Сърбия. Първият концерт на Балканите ще е на XVII-я Международен конкурс за класическа китара в Кюстендил, където е член на журито. 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук