Умуват за изпит след края на детската градина

контакти

Нов метод да оценява бъдещите първокласници, а според резултатите, да се определя финансирането на учебните заведения.

Това, предава БНТ, предлагат от Министерството на образованието и науката. По-късно публикацията на обществената телевизия бе изтрита…

Въвеждането на изпит ще проследи знанията на децата след края на детската градина и на прага на първия учебен ден в училище.

Междувременно днес четвъртокласниците се явиха на национално външно оценяване по български език и литература. Те трябваше да отговарят на 21 въпроса, които са разделени на групи. Времето, с което разполагаха, беше 60 минути, а за децата със специални образователни потребности – 90.

Утре е изпитът по математика. Около 55 000 деца се очаква да се явят на националното външно оценяване.

МОН не обсъжда и не подготвя въвеждането на изпит в детската градина

Министерството на образованието и науката (МОН) не обсъжда и не подготвя въвеждането на изпит в детската градина. В момента в детските градини ежегодно и във всяка възрастова група се проследяват техните постижения в началото и в края на учебното време, съответно 15 септември и 31 май, съобщиха в следобедните часове днес от просветното ведомство.

Най-често за проследяване постиженията на децата и за определяне на училищната им готовност в детските градини се използва игровият подход, а инструментите за това освен играчки са и различни изображения на конкретни ситуации. Един пример би могъл да бъде детето да намери и да опише къде се намира дадена играчка. За същия въпрос може да бъде използвана и картинка, на която е изобразена аналогична ситуация. Това се случва в рамките на ежедневните занимания на децата, без самите те да знаят кога учителят прави тази проверка.

Към момента всеки учител може да избере по какъв начин и с какъв инструмент да направи това. МОН планира разработването и прилагането на единен инструмент за проследяване на постиженията на децата за всички детски градини, но той няма да бъде под формата на изпит и по същество ще запази и сегашния модел на работа – под формата на игра и без децата да разбират, че се проверяват техните знания и умения.

Срокът за изработване на такъв единен инструмент за всички детски градини е до 2027 г., след което учителите ще започнат да го прилагат. Дългият срок е необходим, за да бъдат предприети всички необходими подготвителни дейности, включително и широко професионално обсъждане и апробиране на инструмента.

Новият инструмент по същество няма да промени нищо за децата, но ще даде възможност за съпоставимост на резултатите между различните институции.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук