Улесняват режима за изграждане на зарядни станции в кооперации и блокове

контакти

Улеснен режим за изграждане на зарядни станции в кооперации и блокове предвижда приетото на първо четене в парламентарната Комисия по енергетика изменение в Закона за управление на етажната собственост, внесено от депутата от „Демократична България” Ивайло Мирчев и други народни представители от „Продължаваме Промяната – Демократична България”.

Ако собственик на електромобил живее в кооперация със 100 апартамента и няма гараж, но има паркомясто, с обикновено мнозинство на етажната собственост може да получи позволение да си направи зарядна станция, обясни пред комисията Мирчев. И даде за пример комични ситуации, включително и с депутати, при които се провесват кабели за зареждане на електромобили.

„Това ще стимулира много хора да си купят електромобил, това е и първа стъпка в процеса към преминаване на умни мрежи в градското електроснабдяване, защото технологично е възможно  батериите на електромобилите да се използват и като балансьор в енергийната система”, каза още Ивайло Мирчев.

Изграждането на зарядни точки за електромобили в жилищни кооперации и блокове сега е свързано с много бюрократични пречки и отнема много време и ресурси, става ясно от мотивите на законопроекта. Всички собственици на общия гараж трябва да са възложители по искането за издаване на разрешение за строеж, както и техническият инвестиционен проект трябва да е съгласуван с всеки от тях. Отиват и много пари и време за изготвяне на становища от електроразпределителното дружество, от РИОСВ, за издаване на разрешения за изграждане на табло и кабелна мрежа, за изготвяне на скица и пр.

С промените, зарядните станции ще са на отделен електромер, с отделна партида за ползващия ги. Депутатите от комисията ще предложат и усъвършенстване на текстовете преди второто четене на законопроекта. На първо четене той бе приет с 12 гласа “за”, 0  “против” и 3 “въздържал се”.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук