Удвоени горски пожари по света. Стряскаща статистика и у нас

контакти

Броят и интензивността на екстремните горски пожари, които са най-разрушителните и замърсяващи, са се увеличили повече от два пъти в световен мащаб през последните 20 години. Причината е глобалното затопляне заради човешката дейност, сочи ново проучване, цитирано от АФП, предава bTV.

Стряскаща е статистиката и за нашата страна. От пожарната у нас са регистрирали над 1000 произшествия повече тази година в сравнение с 2023 г. Те включват извънредни ситуации при бури, градушки, наводнения, пожари и др. Това обясни пред БНТ главен комисар Александър Джартов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Горски пожари бушуват в последните дни в подножието на Сакар. Така е почти всяка година по това време. Мнението е, че както в този район, така и в други на страната, основната причина е човешка намеса или небрежност…

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук