Тя прослави България! Откриха Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“ в Хасково

Международният конкурс е посветен на 120 години от рождението на виртуозната цигуларка, превърнала се в легенда

Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“ Хасково 2021 стартираха с изложбата „Тя прослави България“, съобщиха от Общината в областния град.

Експозицията е посветена на ненадмината хасковска цигуларка проф. Недялка Симеонова. Тя включва 15 документални пана, посветени на живота и творчеството на първата българка-виртуоз цигулар.

На откриването присъстваха заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева, председателят на журито на конкурса за млади цигулари проф. Йосиф Радионов и диригентът на „Софийски солисти“ проф. Пламен Джуров.

Изложбата е дело на експертите от Регионална библиотека (РБ) “Христо Смирненски“ и е подредена във фоайето на библиотеката. Използвани са снимки и документи от дигиталната колекция на РБ „Христо Смирненски“ и от фондовете на Централен държавен архив – София, Държавен архив – Хасково и Регионален исторически музей – Хасково.

Всеки посетител може да види албуми, нотни издания, филми, книги и сборници, посветени на живота и творчеството на проф. Недялка Симеонова. По време на Музикалните дни ще звучат документални концертни записи на именитата цигуларка, подарени на библиотеката в Хасково от сестрата на Недялка Симеонова – Ана Симеонова. Експозицията „Тя прослави България“ ще остане тук до средата на декември, а след това ще гостува в Свиленград, Димитровград, Любимец, Симеоновград и Харманли. Изложбата се финансира от община Хасково по програма „Културни инициативи“ и ще бъде публикувана на сайта на библиотеката.

След откриването на изложбата, заместник-кметът Мария Вълчева официално открити и Музикалните дни „Проф. Недялка Симеонова“. На церемония в Драматично-куклен театър „Иван Димов“ бе изтеглен и жребият за поредността на представянето на младите музиканти, които участват в Международния конкурс за цигулари.

„Историята и музиката на неповторимата Недялка Симеонова ви доведоха в нашия град. Но аз съм убедена, че това няма да е единственият повод вие да се връщате тук. Защото всеки, който е бил на тази сцена, остава приятел на Хасково и неговите жители“, сподели Мария Вълчева.

Заместник-кметът благодари за усилията на всички, които организираха  този празник на класическата музика и специално на маестро Цанислав Петков-диригент на Камерен оркестър Хасково. Нека в Хасково през следващите три дни да говори музиката, каза Вълчева и пожела успех на всички.

Председателят на журито проф. Йосиф Радионов припомни, че тазгодишното издание на Музикалните дни е посветено на 120 години от рождението на виртуозната цигуларка, превърнала се в легенда в музикалния свят.

Жребият за участието в Музикалния конкурс изтегли най-малкият участник, 6-годишният Чезар Молдован от Кишинев, Молдова. По силата на този жребий именно Чезар откри конкурсната програма при най-малките цигулари.

Първата музикална вечер в Хасково ще завърши с концерт на Камерен оркестър – Хасково в партньорство със Симфониета Враца, солист – Йоанна Каменарска, диригент – Цанислав Петков, в програмата: Волфганг Амадеус Моцарт – Симфония 35 “Хафнер”, Лудвиг ван Бетовен – Концерт за цигулка. Концертът започва в 19,00 часа в залата на читалище „Заря-1858“.

Вход свободен! Всички прояви се организират, съгласно Заповедта на министъра на здравеопазването за въвеждане на противоепидемични мерки във връзка с пандемията от COVID 19.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук