Търсят формулата за децентрализацията на общинските бюджети

Работна среща на ръководството на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) с министър-председателя Стефан Янев и членове на правителството се проведе днес. В рамките й бяха обсъдени актуални въпроси, свързани с подготовката на бюджета за следващата година, готовността на общините за провеждане на предстоящите избори за парламент и президент и неотложните задачи преди началото на зимния сезон.

Пред журналисти в края на срещата  премиерът открои като най-важна сред обсъжданите теми децентрализацията на общинските бюджети. Той припомни, че в рамките на това и на предходното служебни правителства темата е нееднократно дискутирана. Министрите, които имат отношение по темата, съвместно с общините продължават усилията за намиране на точната формула, която да бъде предложена на следващото Народно събрание, така че проблемът да намери законодателно решение, подчерта министър-председателят. „По този начин смятаме, че общините, тъй като са най-близко до хората по места, още по-добре ще могат да откликват на техните желания за подобряване на живота, за развиване на бизнес и отглеждане на деца – всичко, което местната и централната власт могат да осигурят и да гарантират на българските граждани“, подчерта Стефан Янев.

„Общините имат пълна готовност да осъществят предстоящите избори съгласно законодателната процедура“, заяви председателят на Управителния съвет (УС) на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов.

Сред основните дискутирани теми беше начинът, по който общините ще разходват средствата в размер на 100 млн. лв., предвидени в актуализацията на държавния бюджет.

В рамките на тази година както по отношение на приходите, така и по отношение на разходите, общините демонстрират добра финансова дисциплина, подчерта министърът на финансите Валери Белчев и увери, че няма основания за притеснение относно изпълнението на ангажиментите на държавата към общините.

Кметът на Димитровград и заместник-председател на УС на НСОРБ изрази тревогата на общините от забавянето на плащанията за извършени и приети дейности по някои от оперативните програми. Той подчерта, че това е блокиране на средства, които при големите проекти сериозно рефлектират върху работата на общините и на бизнеса. Димов обърна внимание на множеството случаи на различно третиране при налагането на финансови корекции.

„Ние не разбираме това безсмислено въртене на публичен ресурс от общините в държавата и обратно, когато става дума за публични проекти“ – подчерта Иво Димов и изрази очакването на кметовете да бъде намерена нормална форма на диалог с Управляващия орган на регионалната програма.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова сподели, че във ведомството вече е направен частичен анализ на проблемите, с които се сблъскват бенефициентите при работа с Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“. Предстои поредица от обсъждания с представители на общините, за да бъде изграден изцяло нов модел на оперативна комуникация на публичните бенефициенти с Управляващия орган на програмата. Целта на тези усилия ще бъде фокусирана върху идентифицирането на текущите проблеми и предприемането на превантивни действия.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук