Търсят финанси за нов водопровод, заради безводие в четири села

Количествена сметка за нужните материали и план за необходимите действия, във връзка с реконструкцията на напорен водопровод от Помпена станция (ПС) Брягово до Ревизионна шахта (РШ) Константиново, изпрати Областна администрация – Хасково до Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) още в началото на юли месец, с настояване да бъдат отпуснати финанси за реализирането му. Те са във връзка с Регионалния генерален план (РГП) на ВиК – Хасково, в който обектът е включен от 2014 г., съобщават от областната администрация.

Безводие мъчи от близо 20 години четири села в област Хасково – Поляново, Брягово, Александрово и Константиново, на територията на три общини – Харманли, Симеоновград и Хасково. Хората в посочените населени места имат пълни основания да протестират и изразяват недоволство. Безводието ще продължава да е изпитание през следващите години и на други места. Затова трябва да се предприемат адекватни мерки колкото може по-скоро, подчерта областният управител на Хасково Катя Панева.

Тя обясни, че съоръжението е публична държавна собственост и е в правомощията на областния управител да изиска финанси за проектирането, на база изготвените количествена сметка и план. По нейна инициатива, инженери от Асоциация по ВиК и ВиК – Хасково започнаха да работят по начинанието.

За проблема се знае от дълги години, но не са предприемани реални стъпки, вероятно защото водопроводът е на територията на три общини и не са били намерени варианти за общи действия. Той бе поставен и на една от организираните от мен срещи между кметовете и народните представители от региона. При разговорите с кмета на Симеоновград Милена Рангелова бе акцентирано, че е необходимо да се излъчи един екип, за да се предприемат необходимите стъпки. Проведох и срещи по темата в Регионалното министерство, настоявайки за скорошно отпускане на сред ства, които да осигурят нормално водоподаване, коментира Катя Панева.

Напорният водопровод от ПС Брягово до РШ Константиново е включен и в краткосрочната инвестиционна програма на РГП за ВиК – Хасково. Той е етернитов, с дължина 5750 м, въведен в експлоатация през 1970 г., като обслужва 660 абоната. В списъка е с често авариращи външни водопроводи. Пресеченият терен, през който преминава, затруднява откриването и отстраняването на аварии, което се отразява на обезлюдяването в района. Броят на авариите в участъка от януари 2021-а до юни 2022 г. е 23. В настоящия момент питейната вода за населението в района се осигурява от во

доноски, като причината е и в качеството на водата, което не отговаря на изискванията. Затова е крайно необходимо средствата за проектирането да бъдат осигурени своевременно. На следващ етап трябва да се изгради и пречиствателна станция в началото на участъка при ПС Брягово.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук