Търсят финанси за газ анализатори за КАТ в цялата страна

Ще измерват отработените газове на автомобилите при извършване на регистрация и текущ контрол

контакти

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще преговаря с Европейската комисия за възможността да се финансира осигуряването на газ анализатори за пунктовете на КАТ в цялата страна. Това съобщи той днес в базата на Столичния КАТ, където заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и началника на Столичната „Пътна полиция“ комисар Тенчо Тенев беше представена новата техника, информират от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Столичната община закупи и предостави седем нови газ анализатора за измерване на отработените газове на автомобилите при извършване на регистрация и текущ контрол на Отдел „Пътна полиция“ при Столичната дирекция на вътрешните работи /СДВР/.

„Това е една от първите крачки в посока на подобряване качеството на атмосферния въздух. Но тъй като само в София няма да е достатъчно, трябва да осигурим газ анализатори и в другите 27 от общо 28-те пункта в страната“, каза министър Димов. Той поясни, че в момента по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. (ОПОС) не е допустимо финансиране на подобен тип дейност. Затова министърът ще преговаря с ЕК да одобри  МВР като бенефициент по проект, по който да се закупи техника за всички пунктове на КАТ. Според министър Димов е възможно този проект да се осъществи до края на тази или началото на следващата година.

„По този начин ще се преборим с един от двата големи източника на замърсяване на въздуха – пътния трафик, другият е битовото отопление“, каза още Нено Димов. Той насърчи усилията на Столичната община в мерките за подобряване на чистотата на въздуха и заяви, че ще бъде засилен също контролът в пунктовете за технически преглед, в автосервизите и по пътищата.

Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че решението на Столичната община и СДВР за съвместната инициатива за закупуване на газ анализатори е взето с цел да не се допускат в движение автомобили, които не отговарят на изискванията и замърсяват въздуха. Стойността на уредите е около 70 хил. лв. Комисар Тенчо Тенев съобщи, че ако при автомобил се установят стойности на отработените газове над допустимите, няма да бъде регистриран, а при проверка по улиците в София – ще бъде спиран от движение.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук