Търсят нелегални копачи на криптовалута да им издадат фактури

Разкрити са три обекта, незаконно присъединени към мрежата на EVN. Компанията затяга контрола

Екипи на EVN разкриха три обекта за копаене на криптовалута, които са незаконно присъединени към електроразпределителната мрежа на дружеството. Т. нар. „майнинг“ апаратура в два от трите обекта е била монтирана в специално пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видео наблюдение и СОТ. Копачките са разкрити от сътрудници на Клиентски енергоцентър Стамболийски на Електроразпределение /ЕР/ Юг в землищата на пловдивските села Йоаким Груево, Марково и Скобелево, съобщават от компанията.

На място са извикани екипи на полицията, която е иззела един от фургоните. От електроразпределителното дружество очакват органите на властта да разкрият собствениците на фургоните, за да може да им бъде издадена фактура за незаконно консумираната електроенергия. Копачките на криптовалута потребяват голямо количество електроенергия, тъй като използваните компютри концентрират голяма изчислителна мощност.

И за трите случая е характерно, че фургоните с копачките за криптовалута са монтирани в покрайнините на селищата, за да не бъдат забелязани от местните жители в селото, и са присъединени незаконно към трафопостове на ЕР Юг.

Краде се не само елетроенергия, а вероятно занимаващите се с тази дейност лица не плащат и дължимите данъци на държавата. Затова апелираме към всички компетентни институции да увеличат контрола над този вид занимание. Ние сме готови да съдействаме, коментира Гочо Чемширов, член на Управителния съвет на ЕР Юг.

Оттам допълват, че са предприети серия от мерки за предотвратяване на подобен тип кражби на ток. Започва разяснителна кампания с кметове на села, които са потенциално рискови за монтиране на копачки за криптовалути. Освен това, увеличава се честотата на обходите на трафопостовете, ще се въведе възможност за дистанционно отчитане и монтиране СОТ на трафопостове, определени като потенциално рискови.

Същевременно, уточнява се, че копаенето на криптовалута не е забранено от закона, но като всяка търговска дейност, трябва да бъде извършвана в съответствие със законите и разпоредбите на страната, включително и да се заплаща използваната за нея електроенергия.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук