ТЪРСЕНЕТО И ПРЕДЛАГАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ – НУЛЕВО

контакти

[quote]СТАТУКВОТО ЩЕ СЕ ЗАПАЗИ, НЯМА ИЗГЛЕДИ ЗА ПРОМЯНА[/quote]

Търсенето и предлагането на земеделски земи е нулево. Пазарът в момента – напълно замрял. Това констатира Виктория Янева от агенция за недвижими имоти „Земя Център“, намираща се на партерния етаж Търговски дом на бул. „Раковски“. Тенденцията за намаляване започнала преди няколко години. До 2008 г. пазарът бил динамичен при продажбите и покупките. Впоследствие повечето само предлагали, докато в днешно време и това не е така. Няма изгледи ситуацията да се промени в близкото бъдеще. Според Виктория Янева, през миналата година имало изкуствено повишаване на цените в Северна България, достигнали до 1300 лв. за декар, но бързо настъпило нормализиране. В област Хасково в момента цените се движат около 400-500 лв./дка

Една от причините за слабия пазар е разкъсаните парцели, притежавани от много собственици. Ще имате късмет, ако намерите имот 10 дка. От друга страна, в региона има по-малко добра земя. Определя се по категории от 1-ва, до 10-та, коментира посредничката. Тя обаче отчита положителна тенденция в замрялото търсене и предлагане. Собственици притежават голяма част от парцелите. Арендаторите се справят добре. Оттам идва схващането, че се забелязва запазване на статукво и оформяне на кръг между собственици, арендатори и давана рента.

Що се отнася до общинската земя, там ситуацията е малко по-различна. Ние не искаме да продаваме на всяка цена. Целим предимно да отдаваме под наем. От тази гледна точка пазарът върви нагоре, коментира Теодора Стоянова, директор на дирекция „Общинска собственост, стопанска дейност, сигурност и отбранително-мобилизационна подготовка“. От няколко месеца общината провежда търгове. Става дума за хора, обработващи общински земи, без да имат договор с нас. Имаше много конкуренти на търговете за отдаване под наем. На 24 юли предстои още един. След него продължаваме да преценяваме за останалите неотдадени, допълни тя.

Тя също отчита слабо купуване и намерение за това. Посочва случаи, в които се обявяват търгове за продажба, но заявилите желание не се явяват. Потвърждава, че като причини могат да се посочат накъсаните парцели и по-ниското качество на земята. Според нея, общината все още продава парцели по решения на ОбС от последните три години – около 60 имота.

[pullquote_left]ОТ НОВАТА СТОПАНСКА ГОДИНА ПОД НАЕМ 7 С ОПЦИИ ЗА 10 ГОДИНИ[/pullquote_left]

Земеделците, желаещи да вземат под наем, трябва да знаят, че от новата стопанска година има промени. Стопанисването вече ще бъде 7 с опции за 10 години. Преди години се е позволявало до 2, впоследствие до 5 години. Според Теодора Стоянова това ще има благоприятен ефект. Наемателите ще имат повече спокойствие и възможност да направят по-дългосрочни планове и да кандидатстват по проекти. За да направят това, изискването е да са наематели на земята минимум 5 години.

ЗА СПРАВКА ПОД НАЕМ НА ПРОВЕДЕНИ ТЪРГОВЕ ПРЕЗ 2012-2013 Г.

КАТЕГОРИЯНАЕМ ЛВ/ДКА ПЪРВОНАЧАЛНА ТРЪЖНА ЦЕНАДОСТИГНАТА СРЕДНА ТРЪЖНА ЦЕНАДОСТИГНАТА МАКС. ТРЪЖНА ЦЕНА
1Първа16,32
2Втора14,96
3Трета11,5644,7198,01
4Четвърта10,8836,7398
5Пета8,1634,6198
6Шеста6,844,73102,43
7Седма5,4428,2835,97
8Осма4,0811,8419,02
9Девета2,7221,432,35
10Десета2,7239,4549,22

Различните цени зависят не само от категорията на земята, но и от място, отстояния от пътища, населени места и др. В общината 1-ва и 2-ра категория няма, трета – рядко. По-често се среща от 4-та до 7-ма. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук